Laatste update 12:16
16

Grote aantallen vluchtelingenkinderen belanden in seksindustrie

De Europese politieorganisatie Europol slaat alarm over het lot van vermiste vluchtelingenkinderen. “Tot onze spijt zijn recent twee van onze waarschuwingen uitgekomen,” verklaarde topman Dietrich Neumann in het Europees parlement. “De eerste keer gold de waarschuwing dat er een grootschalige terroristische aanslag zou plaatsvinden, de tweede werd geuit in januari toen we het vermoeden uitspraken dat duizenden vluchtelingenkinderen spoorloos verdwenen waren.”

De eerste cijfers bevestigen dat laatste vermoeden nu, legde Neumann uit. Duitsland heeft officieel bekend gemaakt dat er 5000 kinderen verdwenen zijn en dat 400 van hen onder de 14 jaar zijn. Dat is volgens Neumann pas het topje van de ijsberg omdat andere lidstaten hun cijfers nog bekend moeten maken.

Al eerder was bekend dat 27 procent van de vluchtelingen die in Europa arriveren kinderen zijn. Tijdens de reis komen ze in aanraking met de georganiseerde misdaad omdat 90 procent afhankelijk is van smokkelroutes die worden gerund door criminelen. Veel van die misdadigers zijn ook betrokken bij mensenhandel, vooral gericht op de seksindustrie en dat doet het ergste vrezen voor de kinderen die in hun handen vallen. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat de autoriteiten met succes hebben opgetreden tegen de exploitatie van minderjarigen. Er is daardoor zo te zeggen een gat in de markt ontstaan. Kinderen worden overigens door criminelen ook gedwongen om te bedelen en stelen.

Bekijk de verklaring van Neumann hier (vanaf 1:08:00)

Europarlementslid Judith Sargentini (GroenLinks) bezocht in februari vluchtelingen in Griekenland aan de grens met Macedonië en beschreef hoe dat gaat met kinderen:

De Macedonische regering laat geen minderjarigen alleen doorreizen. Ze hebben begeleiding nodig. De jongens zeggen dat ze in het gedrang aan de grens hun oudere broer even kwijt zijn geraakt, maar dat die er aan komt. Er wordt druk geappt. De grote broer moest wel gevonden worden. Want zonder voogd, kun je niet verder reizen. Je komt niet op de trein, maar ze sturen je naar een opvangcentrum voor alleenstaande minderjarige asielzoekers in Skopje. En vandaar is het moeilijk doorreizen naar West-Europa.

Kinderen zonder begeleiding wordt gestimuleerd een voogd te vinden. De autoriteiten zien ze liever doorreizen en dat willen ze zelf ook. De doorreispapieren staan op de naam van de voogd. Tot voor enige weken kregen de kinderen hun eigen papieren ook niet mee. Een neef of oom, iemand die zegt je oom te zijn, of gewoon iemand die dezelfde taal spreekt, iedereen werd als voogd geaccepteerd door de autoriteiten. Het is wel eens voorgekomen dat een kind vlak voor de Servische grens weer door zijn ‘nieuwe familie’ gedropt werd. Overtollige ballast. En dan stond daar een kind zonder begeleiding en zonder papieren.

De UNHCR heeft de Macedonische overheid geholpen om intensiever onderzoek te doen naar de familiebanden en kinderen ook eigen papieren te geven. Daarmee worden ze minder afhankelijk van grote broer.

In het AD reageren europarlementariërs geschokt:

,,Ik ben hier kapot van,” aldus de Vlaamse liberale Hilde Vautmans. ,,Als er bij ons een kat of hond kwijt is, gaat de hele buurt erachteraan en komt er een actie op Facebook. Nu gaat het over 10.000 kinderen, en met hoeveel parlementariërs zitten wij hier? Hoeveel van die kinderen leven nog? Hoeveel zijn al gedood voor hun organen? Hoeveel van hen kunnen we nog redden? We moeten hier vandaag nog werk van maken.”

Europol wil dat er ook bewustwording bij het publiek wordt gekweekt. Neumann wijst daarbij op het succes van de site Europe’s Most Wanted. Door het publiek in de hele Unie aan te spreken konden binnen de kortste keren tien gezochte misdadigers gepakt worden.

cc-foto: Bengin Ahmad

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (16)