21

Dumpsterkok is vastbesloten voedselwet te veranderen

Oprichter van The Real Junk Food Project start wereldwijde beweging voor sociale cafés 

De sociale cafés schieten wereldwijd de grond uit door The Real Junk Food Project van de Brit Adam Smith. Zijn Leeds café gaf in tien maanden tijd 10.000 mensen gratis te eten met voedsel dat supermarkten anders zouden weggooien. De Britse keuringsdienst van Waren gaf hem drie sterren voor goede hygiene en inmiddels is hij bezig met een opmars op de wet de veranderen.

Supermarkten gooien voedsel weg omdat ze anders vervolgd worden voor het verkopen van voedsel dat over de datum is. Als we die wet veranderen, doen we pas echt wat aan voedselverspilling”, aldus Smith.

De 29-jarige Brit is de Jamie Oliver van gedumpt voedsel. Voor zijn Leeds café nam hij koks aan die hij leerde koken met wat ze in de afvalcontainers van supermarkten kunnen vinden. Zijn gasten eten de gevarieerde basis tot luxueuze kaviaar en verse zalm én ze mogen daarvoor betalen wat ze willen. Smith’s idee over ‘sociale cafés’ heeft inmiddels ook vorm gekregen in andere Britse steden en ook over de grens in Los Angeles, Brazilië, Warschau en Zurich.

De Britse krant The Independent schreef een uitgebreid artikel over The Real Junk Food Project. Daarin omschrijft Smith zijn idee als ‘een revolutie’. Hij wil dat supermarkten bij wet verplicht worden om de houdbaarheidsteksten op verpakken aan te passen. Vaak staat daar op: “Ten minste houdbaar tot”. Die tekst kan volgens hem beter aangepast worden in: “Het best te gebruiken tot”. Zo kunnen supermarkten niet meer vervolgd worden omdat ze voedsel over de datum zouden verkopen. Eén van de grootste oorzaken van voedselverspilling in namelijk die voorbedachte datum waardoor supermarkten veel goed voedsel weggooien.

‘Minima kunnen niet koken’
Het aantal armen in Groot-Brittannië is afgelopen gestegen tot 4 miljoen, het zou gaan om 3,5 miljoen volwassenen die zich niet behoorlijk konden voeden. Voedselbanken verschijnen over het hele land, maar volgens Smith is het probleem dat veel minima niet weten hoe ze moeten koken. Hij denkt dat daarmee nog veel winst te behalen is.

“In onze cafés koken we de basis omdat veel mensen niet weten wat ze met voedsel kunnen doen. Ik ken mensen die niet weten hoe ze een fruitsalade moeten maken. Ze snapten niet dat als je fruit snijdt en dat in een schaal doet, je dan al een salade hebt. Er is in Groot-Brittannië serieuze armoede in goed kook basis onderwijs.”

Smith is nu bezig geld in te zamen om de locaties van zijn sociale cafés te kopen. “Ik weet zeker dat we genoeg geld bij elkaar krijgen om de gebouwen te kopen. We zijn nog maar net begonnen en de giften komen overal vandaan.”

The independent: Real Junk Food Project: The Leeds cafe that has fed 10,000 people, using 20 tonnes of unwanted food – and started a worldwide movement

Geef een reactie

Laatste reacties (21)