Laatste update 15:40
20

Dure yoghurtdrankjes voor gezonde darmflora vooral weggegooid geld

‘Goede bacteriën’ worden ze ook wel genoemd, de probiotica in producten als de ontbijtdrankjes van Yakult en Actimel en de yoghurtjes van Activia: we kopen ze bij de vleet omdat ze bijdragen aan een ‘gezonde darmflora’. Zelfs de Dikke Van Dale gelooft erin, volgens het woordenboek is probioticum een ‘gezondheidsbevorderende bacterie die aan voedingsmiddelen zoals yoghurt wordt toegevoegd’.

proboticumMaar daar blijkt weinig van te kloppen. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen blijkt dat producten met probiotica vooral weggegooid geld zijn: ze dragen niet bij aan een betere darmflora van gezonde volwassenen, schrijft de Britse krant The Guardian.

De wetenschappers die het onderzoek uitvoerden vergeleken de uitslagen van zeven verschillende proeven met probiotica zoals de bekende yoghurtdrankjes, maar ook kaakjes met probiotica en speciale voedingssupplementen: ze vonden geen bewijs van een veranderende darmflora bij de mensen die ze nuttigden.

Olaf Pederson, die het onderzoek leidde zegt over de resultaten in de Guardian:

Er zijn wel wat aanwijzingen dat probiotica zouden kunnen helpen voor mensen met aan ziekte gerelateerde darmproblemen, maar er er is weinig bewijs dat het ook een positief effect heeft op gezonde volwassenen.

Helemaal nutteloos zijn de bacteriën niet, vermoeden de wetenschappers, maar om erachter te komen wat precies het effect kan zijn van probiotica op de gezondheid zou er veel uitgebreider en zorgvuldiger onderzoek gedaan moeten worden.

Probiotica zitten in veel verschillende producten verwerkt en je kunt ze ook in zakjes en als voedingssupplement bij natuurwinkels kopen. Volgens de voorstanders en verkopers van de vele probiotica-producten zouden de bacteriën niet alleen goed zijn voor de darmflora, maar ook voor het immuunsysteem, tegen allergieën, en tegen obesitas. Wat die laatste kwaal betreft kun je ze toch echt beter laten staan. Alleen al in één miniflesje Yakult zitten twee klontjes suiker.

CC foto: Bernard Kane Abesamis

Geef een reactie

Laatste reacties (20)