0

Dutchbat-tolk niet meer welkom op Srebrenica-conferentie

Komst Dutchbat-tolk op speciale conferentie zou 'te ongemakkelijk' zijn

De voormalige Dutchbat-tolk die een langdurige juridische strijd won van de Nederlandse Staat, zou naar een conferentie over Srebrenica komen. Maar de uitnodiging werd weer ingetrokken, schrijft de Volkskrant

Maandag start de internationale conferentie over de val van Srebrenica in Den Haag. Aanvankelijk was Hasan Nuhanovic, voormalig Dutchbat-tolk, ook welkom totdat de uitnodiging werd ingetrokken omdat zijn komst ‘ongemakkelijk’ zou zijn voor hooggeplaatste functionarissen. Nuhanovic liet in een reactie aan de Volkskrant weten:

Blijkbaar durven ze mij niet in de ogen te kijken.

Familie vermoord
Nuhanovic was zelf direct betrokkenen en slachtoffer bij de val van de moslimenclave op 11 juli 1995. Zijn ouders en broertje zijn toen door de Bosnische Serviërs vermoord . Zij hadden geprobeerd hun toevlucht te zoeken bij de Dutchbat-compound in Potocári, maar werden weggestuurd.

In een elf jaar slepende rechtszaak stelde Nuhanovic de Nederlandse Staat aansprakelijk. In 2013 stelde de Hoge Raad hem in het gelijk, aldus de Volkskrant.

E-mail
Uit een e-mailwisseling, in bezit van de Volkskrant, blijkt dat Nuhanovic in september 2014 werd benaderd door het Holocaust Memorial Museum. ‘We hopen van harte dat je kunt deelnemen’, schreef de projectleider. Vorige maand krabbelde deze echter terug volgens Nuhanovic; in een telefoongesprek kreeg Nuhanovic te horen dat zijn aanwezigheid ‘ongemakkelijk’ zou zijn voor enkele hooggeplaatste genodigden.

‘Vrijuit spreken’
Het The Hague Institute for Global Justice stelt in een reactie dat Nuhanovic nooit officieel is uitgenodigd. Holocaust Memorial Museum reageerde afwijkend:

Het was een moeilijke beslissing en we vinden het vervelend dat het zo gelopen is. Maar om te achterhalen hoe het in Srebrenica is misgelopen, moeten deelnemers vrijuit kunnen spreken. Dat gaat moeilijker in aanwezigheid van iemand die in het verleden een rechtszaak heeft aangespannen en dat in de toekomst misschien opnieuw gaat doen.

Nuhanovic is boos en teleurgesteld over de gang van zaken:

“Het zou voor mij de eerste en waarschijnlijk laatste kans zijn de belangrijkste figuren te ontmoeten. Ik zou niet schreeuwen, maar vragen: waarom hebben jullie niets gedaan om al die levens te redden?”

Volkskrant.nl: Dutchbat-tolk toch niet welkom op Srebrenica-conferentie

Geef een reactie

Laatste reacties (0)