70

Dutchbatters bereiden ‘megaclaim’ voor tegen Nederlandse staat

Ruim honderd oud-militairen van Dutchbat III bereiden een ‘megaclaim’ voor tegen de Nederlandse staat. De veteranen, waaronder ook een aantal leidinggevenden, zeggen door de staat op een ‘onmogelijke missie’ te zijn gestuurd. Dat meldt het AD maandag.

Dutchbat III was in 1995 actief onder de vlag van de VN in de Bosnische enclave Srebrenica. Onder hun wacht werd de enclave ingenomen door de Bosnische Serven onder aanvoering van generaal Ratko Mladic en werden talloze moslimmannen- en jongens afgevoerd. Bijna 8400 van hen werden door de Bosnische Serven vermoord.

De advocaten van de veteranen zeggen nu dat Dutchbat III ruim twee decennia verantwoordelijk is gehouden voor het desastreuse verloop van de missie, omdat de Nederlandse regering onvoldoende heeft erkend dat de militairen willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd.

De gebeurtenissen in Srebrenica zelf, alsmede de nasleep ervan, zouden bij de veteranen voor onherstelbare sociale, emotionele en financiële schade hebben gezorgd. De huidige interne compensatieregelingen van defensie zijn onvoldoende, aldus de advocaten die nu in gesprek gaan met Defensie.

cc-foto: Martijn Munneke

Geef een reactie

Laatste reacties (70)