Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duterte kondigt aan communisten te vermoorden

  •  
28-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Rodrigo_Duterte_delivers_his_message_to_the_Filipino_community_in_Vietnam_during_a_meeting_on_September_28
De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil een doodseskader samenstellen voor het vermoorden van ‘communistische rebellen’. Dat heeft Duterte dinsdagavond aangekondig. Mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen dat het aantal slachtoffers van Dutertes bloedlust in hoog tempo zal oplopen.
De Filipijnse overheid voert al ruim vijftig jaar strijd met een communistische militante groepering waar bij aanslagen en vergeldingsaanvallen door de jaren heen duizenden doden vielen. Hoewel Duterte net als zijn voorganger aan het begin van zijn regeerperiode nog vredesbesprekingen voerde, is de dialoog inmiddels volledig van de baan. Volgens Duterte maken de communisten gebruik van zogenaamde “sparrow units”, kleine terreurcellen die aanslagen plegen. Nadat de onderhandelingen met de militanten werden gestaakt, verbood Duterte ook de Communistische Partij en verklaarde die tot terroristische organisatie. Duterte zei dinsdag: ‘Ik moet mijn eigen sparrows hebben, dus ik richt er een op. Dutertes Doodseskader. Ik zal hun talent voor moorden evenaren.’
De oprichter van de Communistische Partij liet woensdag in een reactie op Dutertes aankondiging weten dat de “sparrow units” alleen actief waren in de jaren 70 en 80, op het hoogtepunt van de opstand: ‘Hij verzint nu grote aantallen sparrow units om zijn eigen illegale doodseskaders te verantwoorden.’
Sinds Duterte aan de macht is, worden zowel drugsdealers als ook kopers, gebruikers en mensen die slechts verdacht worden van gebruik door de doodseskaders van de president buitenrechtelijk geëxecuteerd. Ook criminelen, of mensen die van een misdaad worden verdacht, moslims en politieke tegenstanders worden vermoord. De politie claimt inmiddels zo’n vijfduizend mensen te gedood, volgens hen allen dealers en gebruikers, maar volgens mensenrechtenorganisaties is dat aantal minstens drie keer zo hoog. Human Rights Watch sprak eerder al van een misdaad tegen de menselijkheid: ‘Wat beangstigend is, is dat iedereen een potentieel doelwit is’.
Bron: Daily Mail / cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.