18

Duterte: ‘Schiet vrouwelijke rebellen in hun kruis’

De beruchte Filipijnse dictator Duterte heeft opnieuw opgeroepen tot geweld tegen vrouwen, dat meldt Al Jazeera. In een speech op 7 februari, in zijn moedertaal, sprak hij zijn soldaten toe en zei:

We zullen geen vrouwen doden. We zullen jullie alleen in de geslachtsdelen schieten, zodat als er geen geslachtsdelen meer zijn, jullie nutteloos zijn geworden.

Het is niet de eerste keer dat Duterte zich op deze manier uitlaat over vrouwen. In mei 2017 zei hij nog dat soldaten straffeloos tot wel drie vrouwen mochten verkrachten. Een jaar eerder grapte hij tijdens zijn campagne over een Australische missionaris die het slachtoffer werd van een groepsverkrachting bij gevangenisrellen in 1989, dat hij eigenlijk de eerste beurt had moeten krijgen aangezien hij des tijds de burgemeester was van Davao City, waar de misdaden plaatsvonden. Vorige maand vertelde hij schertsend aan een groep zakenlieden in New Delhi, India dat hij meer bezoekers naar de Filipijnen wil trekken door hen ’42 maagden’ aan te bieden.

Volgens, Emmi de Jesus, congreslid namens de Gabriela Women’s Party dragen de opmerkingen van Duterte bij aan de ‘straffeloosheid’ in het land:

De president bevestigt maar weer eens als de gevaarlijkste macho-fascist die we nu in de regering hebben. Duterte brengt staatsterrorisme tegen vrouwen en het volk naar een heel nieuw niveau en zet soldaten ertoe aan om nog meer bloederige mensenrechtenschendingen te begaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)