18

Duurzame 100: Marjan Minnesma weer op 1

Trouw stelt lijst invloedrijkste duurzame Nederlanders voor vijfde keer samen... Groene banken en politici flink gedaald...

Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda, is voor de derde keer op rij gekozen tot nummer 1 van de Duurzame 100. Deze lijst met invloedrijkste duurzame Nederlanders wordt elk jaar gepubliceerd door dagblad Trouw. Urgenda kwam onlangs in het nieuws omdat de organisatie de staat voor de rechter sleept vanwege het in het in haar ogen ‘nalatige’ klimaatbeleid.

Dertien juryleden hebben uit een groslijst van meer dan 400 namen de 100 personen gekozen die in het afgelopen jaar opvielen. Winaar Marjan Minnsema is directeur van Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid die Nederland van onderop wil verduurzamen. Ze helpt cateraars overstappen op biologisch voedsel, bevordert het elektrisch rijden én helpt woningen energiezuiniger maken. Ze introduceerde de Dag van de Duurzaamheid en lanceerde in 2011 de succesvolle campagne ‘Wij willen zon’ waarvoor ze zelf zonnepanelen uit China importeerde.

Het was de vijfde keer dat de lijst werd samengesteld. Uit analyse van de uitslagen van de afgelopen vijf jaar blijkt dat astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels, over de hele periode bezien, de duurzaamste Nederlander is, schrijft Trouw. Hij stond bij alle vijf edities van de Duurzame 100 in de top-10. Dit jaar staat hij op 9.

De hoogste nieuwkomer in de Duurzame 100 van 2013 (op 7) is Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Draijer was nauw betrokken bij het nationale energieakkoord dat vorige maand werd gesloten.

De top 100 telt dit jaar ruim veertig nieuwe namen, onder hen tien jonge ondernemers. De tweede plaats is opnieuw voor Paul Polman, hoogste baas van Unilever. Duurzaam ondernemer Maurits Groen, maker van de solar LED-lamp WakaWaka, staat op de derde plaats. De hoogst genoteerde politicus in Duurzame 100 van 2013 is GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout (op 5, net als vorig jaar). Nieuwe namen in de top-10 zijn architect Thomas Rau (op 4) en directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, Maarten Hajer (8).

Het energieakkoord en ook de schaliegasdiscussie hebben invloed gehad op de Duurzame 100. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, steeg van plaats 100 naar 54, omdat ze de onderhandelingen over het energieakkoord vlot wist te trekken door VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes persoonlijk aan te spreken. Ze is de grootste stijger in 2013.

Ook een stevige stijger, vanwege zijn beduidende rol achter de schermen van het energieakkoord: Ron Wit, hoofd klimaat en energie bij Natuur & Milieu, van 31 naar 12. Verder ging Geert Ritsema, campagneleider grondstoffen en energie bij Milieudefensie, als een speer. Hij komt van 82 en staat nu op 45. Ritsema is intensief betrokken bij campagnes, overal in het land, tegen schaliegasboringen.

De grootste daler is Peter Blom, baas van Triodos. Vorig jaar nog op de 10de plek, nu op de 87ste plaats. De groene banken en de politiek doen het over de hele linie dit jaar minder goed in de top 100 van Trouw.

Bekijk hier de volledige lijst van de Duurzame 100

Trouw: Minnesma (Urgenda) op 1 van Duurzame 100

Geef een reactie

Laatste reacties (18)