12

Dwangarbeid levert jaarlijks 110 miljard winst op

21 miljoen mannen, vrouwen en kinderen wereldwijd worden onder dwang en bedreiging economisch uitgebuit

Dwangarbeid en commerciële seksuele uitbuiting levert jaarlijks wereldwijd in totaal 110 miljard euro winst op. Dat maakt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de VN vandaag bekend.

Het grootste deel, bijna twee derde, van de winst is afkomstig uit de gedwongen prostitutie. Huishoudelijke dwangarbeid levert bijna 6 miljard euro winst op, terwijl dat in de landbouw 7 miljard euro is. Dwangarbeid uitgevoerd in de bouw, fabrieken en mijnen levert 25 miljard euro winst op.

Een individueel slachtoffer van seksuele uitbuiting levert jaarlijks een winst op van zo’n 16.000 euro, terwijl dat in de industrie 3.500 euro, in de landbouw 1.800 euro en in het huishouden 1.600 euro is. De Internationale Arbeidsorganisatie stelt dat wereldwijd 21 miljoen mannen, vrouwen en kinderen dwangarbeid verrichten.

Dwangarbeid komt vooral veel voor in Azië, gevolgd door verschillende landen in de EU. De ILO pleit voor ‘concrete maatregelen’ om de slachtoffers te helpen: 

Grote ondernemingen moeten de verantwoordelijkheid nemen voor het beleid van hun toeleveranciers”.

Overigens definieert de ILO dwangarbeid als onvrijwillige arbeids- of dienstprestaties, die onder de bedreiging van straffen uitgeoefend worden. De uitbuiting van mensen die zeer arm zijn en zodoende nauwelijks andere mogelijkheden hebben dan onder zware omstandigheden te werken, is hier dus nog niet meegeteld en wordt door de organisatie omschreven als ‘moderne slavernij’.

cc-foto: ILO

Geef een reactie

Laatste reacties (12)