72

DWDD: Ook Amsterdam schaft de Zwarte Piet volledig af


Bij zijn intocht in Amsterdam zal Sinterklaas dit jaar niet langer worden vergezeld door ook maar één Zwarte Piet. In plaats daarvan kiest de hoofdstad voor een aanpak die meer van deze tijd is en zullen alleen nog Pieten met roetvegen te zien zijn. Verrassend, aangezien eerdere berichten nog deden geloven dat Amsterdam het racistische stereotype langzaam zou uitfaseren en dat dit jaar nog zeker een kwart van de Pieten volledig zwart geschminkt zou zijn. Door Zwarte Piet nu toch volledig in de ban te doen, lijkt Amsterdam het voorbeeld van RTL te volgen waar vanaf dit jaar alleen de Schoorsteenpiet nog welkom is. Aan tafel bij De Wereld Draait Door een gesprek over de Amsterdamse keuze met vicepremier Lodewijk Asscher.

Asscher is zelf een voorstander van het compleet afschaffen van Zwarte Piet en die te vervangen door een roetveegpiet:

‘Vroeger hoorde ik bij die grote meerderheid, vond ik het eigenlijk alleen een grote onzin discussie. Maar als je erover praat met mensen die ieder jaar opzien tegen Sinterklaas omdat ze bang zijn dat hun kinderen dan in de supermarkt worden nagewezen, en je hebt een écht gesprek, dan kan je dat eigenlijk niet volhouden. Als je zegt: het is een kinderfeest, dan moet het ook een feest zijn voor alle kinderen en dan is die aanpassing ook weer niet zo groot.’

Publieke Omroep
Ondertussen lijkt ook bij de Publieke Omroep het besef te zijn doorgedrongen dat de volledig zwart geschminkte Pieten in een museum thuishoren. Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met betrokkenen bij het Sinterklaasjournaal van de NTR. Hoewel in de uitzendingen van de NTR dit jaar nog wel Zwarte Pieten te zien zijn, zullen ook alternatieve Pieten hun opwachting maken. ‘Met dit scenario zetten we een betekenisvolle stap in de goede richting,’ aldus een van de (anonieme) medewerkers.

Vorig jaar haakte oudgediende van het Sinterklaasjournaal Dolores Leeuwin af bij het NTR-programma, omdat zij het niet langer kon verkroppen dat de NPO maar vast bleef houden aan een racistische karikatuur. Later stopte ook “Hoofdpiet” Erik van Muiswinkel om dezelfde reden bij het programma.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)