Laatste update 17:11
125

DWDD: wat moet de Nederlandse publieke omroep leren van Trump?

Trumps zege kwam als een verrassing. De mainstream media namen de Republikeinse kandidaat niet serieus, waardoor een grote groep mensen volgens Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep niet ‘gezien’ wordt. Zij pleitte in een opiniestuk voor een pluriforme omroep, die alle burgers bedient. Zodat polarisatie en verdeeldheid bestreden wordt. Aan tafel ook Bert Huisjes, baas van omroep WNL.

In de NRC reageert columnist Tom Jan Meeus – die het niet helemaal eens is met Rijxman – op de kritiek:

Het rechts-nationalistische Breitbart News steunde Trump door dik en dun, dus dat lijkt me dan de nieuwe mainstream. Maar op die website zag ik niet één schuldbewust stuk omdat ze nooit voorzagen dat Clinton de meeste stemmen zou krijgen. Wel geeft Breitbart News al jaren af op The New York Times, ook al onthulde die krant het grootste schandaal in Trumps voordeel: Clintons clandestiene mailserver. Dus welk medium faalde hier eigenlijk volgens de publieke omroep?

Dan de boze burger. Zelf bezoek ik al jaren een electoraal gemiddelde wijk in Woerden. Ja, daar heb je woede. Niet de mediagenieke woede van de televisie. Machteloze, onhandige woede is het: mensen die boos zijn omdat bijvoorbeeld het lokale ziekenhuis sluit – en dan machteloos de schouders ophalen.

Zou de publieke omroep deze onspectaculaire woede op televisie brengen, dan weet je wat er gebeurt: kelderende kijkcijfers. Vandaar dat we op televisie al jaren de Wilderswoede zien: verbaal begaafde klagers zonder belangstelling voor oplossingen.Dus wie denkt dat de media door Trump nu zoveel mogelijk Wilderswoede in beeld moeten brengen, heeft niet begrepen wat er in de VS is gebeurd, en weet ook niet wat er in Nederland aan de hand is

Geef een reactie

Laatste reacties (125)