5

DWDD: Het ziekenhuis als DNA-databank voor justitie


Het ziekenhuis als DNA-databank voor justitie. Dat is de kern van het wetsvoorstel van demissionair minister Schippers. Bij ernstige zaken en in uitzonderlijke gevallen moet justitie gebruik kunnen maken van DNA-materiaal, denk aan bloed en weefsel, dat in ziekenhuizen ligt opgeslagen. Privacywaakhonden en advocaten zijn woedend.

Zo ook Jeroen Soeteman, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hij noemt het ‘de moeder van alle slechte wetsvoorstellen’:

Ik ben mordicus tegen. Het geeft de overheid toegang tot al het DNA van alle Nederlanders en die deur gaat open en die gaat nooit meer dicht.

Voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaat het voorstel van Schippers echter nog niet ver genoeg:

Ik pleit al jarenlang voor een landelijke DNA-databank en dat is niet alleen omdat ik daar enorme voordelen in zie voor de opsporing van misdrijven, maar het is natuurlijk ook een geweldig en noodzakelijk middel bij natuurrampen, vliegrampen, oorlogen, terroristische aanslagen. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe moeilijk het is mensen te identificeren die van dit soort dingen het slachtoffer worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)