499

Dynamisch debat over economie

[Video] Halsema weet een cijfer niet, Cohen weet het wel ... [Peiling Synovate] Rutte wint debat, ruim voor Halsema en Roemer ... Meer lijsttrekkers bijeen in tweede RTL-debat, maar minder chaos ... Roemer (SP) op dreef: 'Huurder is de klos bij de VVD' ... Cohen (PvdA): 'Rutte is tovenaarsleerling' ... Pechtold (D66): 'Aanpak woningmarkt is breekpunt'

Acht lijsttrekkers debatteren woensdagavond in het Amsterdamse theater Carré over de ingrepen in de economie, het hoofdthema van de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Wat opvalt is dat de deelnemers elkaar beter laten uitpraten dan tijdens het vorige RTL-debat.

Door redactie Joop

Onder leiding van Rick Nieman gingen telkens vier van de acht lijsttrekkers met elkaar in debat over een thema. Ook kregen ze gedurende het programma om de beurt ‘drie lastige vragen’ voorgelegd. Dat levert een dynamisch debat op, dat beduidend ordentelijker verloopt dan afgelopen zondag in De Rode Hoed. Toen was de kritiek dat de deelnemers elkaar voortdurend afkapten en in de rede vielen. 

De ziektekostenverzekering was het eerste onderwerp van de avond. CDA-lijsttrekker Balkenende viel daarin Job Cohen (PvdA) aan over de inkomensafhankelijke premie. Cohen beloofte een maximumpremie van 1600 euro voor hogere inkomens. Hij verweet Balkenende op zijn beurt dat het CDA te veel uitgaat van marktwerking in de zorg. “Dat gaat ten koste van de zorg.” Vervolgens viel Emile Roemer (SP) Balkenende aan: “CDA durft de PvdA de maat te nemen, maar u haalt ook veel uit het pakket!” 

Tweede thema: de WW. Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) legden daar uit waarom beperking van de WW-looptijd tot één jaar goed is voor de economie én de burger. 

De hypotheekrenteaftrek was het derde thema. Roemer tegen Mark Rutte (VVD): “Huurders zijn de klos bij de VVD. U steelt van de armen en geeft het aan de rijken.” Hij doelde daarbij op de 60% huurverhoging die de VVD voorstaat en het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek. Rutte kreeg van Balkenende het verwijt dat hij van de ‘HRA’ geen breekpunt maakt, maar Rutte pakte hem terug door Balkenende een huis-aan-huis gaande “verkoper van politieke woekerpolissen” te noemen. Balkenende: “Oei, dat is fors!” Pechtold verweet Rutte dat de VVD de rijken niet laat meebetalen aan de problemen op de woningmarkt. Even later noemde Pechtold aanpak van de HRA na enig aandringen een breekpunt.

Thema vier: inkomstenbelasting. Dat leverde een aanvaring op tussen Rutte en Halsema. De VVD-leider verweet zijn GroenLinks-collega dat ze onwaarheden verkondigde. Halsema zei dat vervolgens over hem. Halsema tegen Rutte: “De mensen met een lager inkomen gaan de komende jaren bij u bloeden.” Cohen noemde Rutte een ‘tovenaarsleerling’, die er zogenaamd iedereen op vooruit laat gaan. “Bij u zakt een bijstandsmoeder onder de armoedegrens.” Halsema tegen Rutte: “Het klopt dat de PvdA in de afgelopen tijd zijn verkiezingsprogramma drie keer heeft aangepast, maar dat had u zelf ook beter kunnen doen.”

Opmerkelijk: Halsema wist niet uit haar hoofd welk bedrag een hoger belastingstarief vanaf anderhalve ton oplevert, waarna Cohen, die eerder kritiek kreeg op het niet weten van cijfers, de vraag wel kon beantwoorden: 250 miljoen euro. “Het is belangrijk dat wij deze cijfers uit ons hoofd kennen”, voegde hij er met enige zelfspot aan toe.

Update 23:11 Synovate peilde de mening van het publiek: Rutte wint het debat met 23% van de stemmen, ruim voor Halsema (13%) en Roemer (12%). Dan pas volgen Balkenende en Cohen met 11%. 

Het debat van RTL en BNR begon om 20:30 en is ook live via internet te bekijken. 

Meer informatie op de site van RTL

Geef een reactie

Laatste reacties (499)