Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dziękuję Geert, Polenmeldpunt pakt goed uit, voor Polen

  •  
27-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  
ANP-Polen_demo300.jpg
Polen blijken goed ingeburgerd en verreweg de meeste mensen hebben geen negatieve gevoelens over de bevolkingsgroep
Het kan niet helemaal de bedoeling zijn geweest van Geert Wilders’ beruchte Polenmeldpunt, maar Trouw schrijft vandaag dat het ronduit een positief effect heeft gehad op het imago van Polen. Was het meldpunt bedoeld om negatieve ervaringen te delen, blijken veruit de meeste mensen helemaal geen negatieve gevoelens te hebben over Polen. De extra media-aandacht heeft wel geholpen. Dus, dziękuję, Geert!
Polen blijken het helemaal niet zo slecht te doen in Nederland, schrijft Trouw. Het is een relatief goed ingeburgerde bevolkingsgroep. In het boek ‘Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland’ van Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis, en historica Hanneke Verbeek, buigen zij zich over de integratie van Polen in de Nederlandse samenleving.
Het negatieve sentiment over de Polen, dat de PVV meende te signaleren, heeft vooral te maken met het grote aantal dat sinds de opening van de Europese grenzen naar Nederland kwam, aldus Trouw. Maar er wonen al ruim ruim honderd jaar Polen in dit land, merken de auteurs op:
In een relatief korte tijd zijn de Polen ingeburgerd, zonder de binding met het vaderland kwijt te raken. Van laaggeschoolde mijnwerkers, bouwvakkers en militairen tot aan kunstenaars en ondernemers”, zegt Willems.
Het is een groep die zich op die manier snel ontwikkelt en relatief weinig overlast veroorzaakt. Zoals alle nieuwkomers verdienen Polen ook een volwaardige plek in de Nederlandse samenleving”, zegt Verbeek.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.