4

E-mails bewijzen: BP poogt onderzoek olieramp te beïnvloeden

Een jaar na de olieramp in de Golf van Mexico boort BP vrolijk door

BP-functionarissen hebben geprobeerd om de controle over te nemen over een fonds van 500 miljoen dollar dat de oliereus had toegezegd aan onafhankelijk onderzoek naar de olieramp in de Golf van Mexico. Uit documenten, die moesten worden vrijgegeven onder een wet die in de vrijheid van informatie voorziet, blijkt dat de functionarissen hebben getracht onderzoeker te beïnvloeden met geld uit het fonds dat in mei vorig jaar werd opgezet. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Russell Putt, een mileudeskundige van BP, schreef op 24 juni 2010 in een e-mail aan collega’s:

Kunnen we fondsen uit de GRI (Gulf of Mexico Research Initiative red.) ‘aanwenden’ om een specifiek onderzoek te financieren (zoals we nu de gouverneur ook zien doen)? Wat voor invloed hebben wij op de voertuigen en materialen achter de onderzoeken en de vraagstelling?

Greenpeace kreeg de e-mail in handen en deelde deze met The Guardian. Verwacht wordt dat de documenten de vrees van veel onderzoekers zal bevestigen dat BP veel te veel invloed heeft op studies naar de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico nu een jaar geleden.

De Belgische krant De Morgen meldt dat BP, een jaar nadat het boorplatform Deepwater Horizon na een explosie zonk en miljoenen liters ruwe olie de zee in stroomden, vrolijk verder boort in de Golf. In de Huffington Post waarschuwen onafhankelijke wetenschappers voor een nieuwe ramp. In de eerste plaats omdat het probleem dat de vorige ramp veroorzaakte niet verholpen is. Na het ongeluk met de Deepwater Horizon bleek de ‘blowout preventer’, die bij een ongeluk de oliebron moet aflsuiten, het niet te doen. Uit onderzoek bleek dat dit door een ontwerpfout kwam. Het bedrijf Cameron, dat de ‘blowout preventer’ maakt, heeft geen aanpassingen aan het ontwerp gedaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)