32

E-sigaret en shisha-pen aan banden

PvdA pleit voor strengere Europese regelgeving

Er komen Europese regels rond de e-sigaret. Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, dient deze week namens de PvdA in het Europees Parlement voorstellen in voor betere informatie en regulering van de e-sigaret. E-sigaretten zijn elektronische rookpennen die zowel nicotine als tabak kunnen bevatten.

In Nederland valt het product nu nog onder dezelfde regels als een zak chips of een komkommer. Dat is verkeerd voor een genotsmiddel met gevaarlijke en verslavende stoffen, aldus Judith Merkies. 

We moeten nadenken over waar we e-roken willen toestaan. Anders is het een kwestie van tijd voor deze sigaretten opduiken in cafés, bij de slager of op vergadertafels. En dan is de stap naar echt roken klein.

De regelgeving rond dit relatief nieuwe product loopt op dit moment, vooral in Nederland, ver achter. In sommige Europese landen is het middel niet of alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar in Nederland kunnen elektronische sigaretten overal verkocht en genuttigd worden. Merkies zegt hierover: 

Rook van deze e-sigaretten wordt veel eerder in bloedbaan opgenomen dan andere nicotinebevattende producten als pleisters en kauwgom. We kunnen niet nu onverschillig toekijken met terwijl dit soort verslavende producten de markt veroveren, en dan achteraf concluderen dat we eerder hadden moeten ingrijpen.

Shisha-pen
Vorige week presenteerden onderzoekers een factsheet over een bijzondere variant: de shisha-pen. Dit is een rookpennetje dat vooral onder jongeren populair is, en in de regel geen nicotine, maar wel veel andere schadelijke stoffen bevat. In de nieuwe voorstellen wordt ook dit product onder de tabaksrichtlijn geschaard, en van waarschuwingen voorzien. Merkies:

Het gevaar van de shisha-pen is dat het een zogenaamde gateway drug kan zijn: een voorportaal naar echt roken. Na decennia van de-normaliseringsbeleid van roken zou het slecht zijn als de shishapen roken terug brengt op de schoolpleinen.

Lees ook: ‘Kindersigaret rukt op‘ en ‘Trimbos Instituut ontraadt Shisa-pen

Geef een reactie

Laatste reacties (32)