Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ebola doodt een derde van de gorilla's

  •  
22-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_gorilla_300
Ziekte ook desastreus voor mensapen
Er is al veel geschreven over de verschrikkelijke gevolgen van de ebola-epidemie in west-Afrika. Maar nu wordt duidelijk dat niet alleen de mensen in west-Afrika te lijden hebben. Inmiddels is een derde van de gorilla’s door de ziekte gedood.
Behalve gorilla’s maakt de ziekte ook slachtoffers onder chimpansee’s en andere mensapen. Mensapen zijn des te kwetsbaarder voor het virus, omdat hun sociale leven draait om aanrakingen. Het sterftecijfer bij apen die het virus oplopen wordt geschat op 95% Het probleem is zo groot, dat veel populaties inmiddels de kritische grens naderen.
Al voor de huidige grote uitbraak onder mensen waren onderzoekers bezig met een zoektocht naar een vaccin voor ebola bij chimpansees. Daarbij is ook enig succes geboekt, maar door de huidige uitbraak is de aandacht bijna volledig verschoven naar een vaccin voor mensen. Dat lijkt logisch, maar  Sophie Muset van het Jane Goodall Instituut maakt duidelijk dat het ook voor mensen belangrijk is als er een vaccin wordt gevonden voor ebola bij apen:
Natuurlijk is er sprake van competitie tussen de twee. Maar je moet niet vergeten dat veel ziektes zowel in wilde dieren als in mensen voorkomen en dat ze die op elkaar kunnen overbrengen. Als je een gezond ecosysteem wilt hebben, moet je juist investeren in mensen én in wilde dieren. Want het hangt echt allemaal samen.
CC Foto: Jason Hall  

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.