9

‘Ebola epidemie onderschat’

Update: IOC weert Afrikaanse atleten van Jeugd Olympische Spelen ... Dodental ebola opgelopen tot 1145

De omvang van de ebola-uitbraak in West-Afrika wordt volgens de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) met het aantal gemelde doden en zieken ‘sterk onderschat’. De officiële aantallen zijn momenteel 1975 besmettingsgevallen en 1069 doden.

Dat meldt de Volkskrant. WHO-werknemers in Afrika melden echter dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt. Er is al langer kritiek van organisaties als Artsen Zonder Grenzen, dat de verwoesting die het virus sinds januari aanricht niet voldoende wordt onderkend.

William Schaffner van de Vanderbilt University constateert dat de de maatregelen die door de Afrikaanse regeringen worden genomen ‘eerder symbolisch dan doelmatig’ zijn:

Het lijkt erop dat regeringen willen laten zien dat ze iets doen, en aangezien hun legers in betere staat verkeren dan de gezondheidszorg, zetten ze maar militairen in.

Vooralsnog lijkt alleen de regering van Nigeria er in te slagen de epidemie onder controle te houden. Door nauwkeurig na te gaan met wie Nigeriaanse ebola-patienten in contact zijn geweest lijkt het aantal besmettingen daar op elf te blijven steken.

Inmiddels komen er ook hulpprogramma’s op gang om voedsel naar de quarantainegebieden in de diverse getroffen landen te transporteren. Hulpverleners hebben daarbij last van het feit dat veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar West-Afrika hebben opgeschort. Daardoor dreigt bijvoorbeeld in Liberia een nijpend tekort aan levensmiddelen en medicijnen te ontstaan.

Update 13.00
Het IOC heeft besloten drie Afrikaanse atleten te weren van het Jeugd Olympische Spelen in Nanjing, in verband met de ebola-uitbraak. De Spelen beginnen zaterdag. Twee vechtsporters en één zwemmer zijn niet welkom. Hoewel de kans op ebola uiterst klein is, wil het IOC geen risico lopen.

Overigens worden alle trainers en atleten uit West-Afrika tijdens de Spelen met regelmaat medisch onderzocht.

Eerder trokken 22 atleten uit Sierra Leone en Nigeria zich al terug van de Jeugd Olympische Spelen. Naar eigen zeggen zouden ze onder druk zijn gezet door de Chinese autoriteiten.

Update 19.25 uur

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika steeg vandaag naar zeker 1145. Dat liet Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)