8

Ebola voor einde van de maand in België

Onderzoekers: kans op eerste gevallen ebola in België voor 24 oktober is 40 procent… In Frankrijk is de kans 75 procent

Wetenschappers hebben uitgerekend dat in België en Frankrijk voor het einde van de maand, voor 24 oktober om precies te zijn, de eerste diagnoses van ebola gesteld gaan worden.

Dat schrijft The Independent maandag. De onderzoekers analyseerden de verspreiding van de ziekte en het vliegverkeer en konden door dat naast elkaar te leggen voorspellen dat de kans dat Ebola voor het einde van de maand in Frankrijk ‘aankomt’ 75 procent is. Dat komt omdat de zwaarst getroffen landen, Guinee, Sierra Leone en Liberia, veel Franssprekende inwoners hebben en daardoor ook meer vliegreizen van en naar Frankrijk. Voor België is de kans 40 procent en voor Engeland is er 50 procent kans dat het virus het land wordt binnengebracht via Heathrow, één van de grootste luchthavens ter wereld. 

De voorspellingen die de onderzoekers van het bureau MoBS Lab hebben uitgerekend zijn gebaseerd op het huidige vliegverkeer. Als ervoor wordt gekozen het vliegverkeer met 80 procent te reduceren, loopt Frankrijk nog maar 25 procent kans op op de eerste besmettingen en Engeland nog maar 15 procent.

Nederland
Er zijn nu dertig landen die verhoogd risico lopen op Ebola. Nederland staat op de 23ste plaats in de lijst. Maar buurland België staat veel hoger. De kans dat Ebola daar voor 24 oktober het land binnenkomt is 40 procent.

Volgens professor Alex Vespignani van de universiteit van Boston veranderen de risico’s iedere dag zolang het virus in de regio woekert en zullen vliegtuigpassagiers de ziekte onbewust verspreiden. Hierover zei hij tegen persbureau Reuters:

De lijst is niet definitief, maar een kansberekening. Het gaat over de kansen, maar op dit moment groeien die kansen wel voor iedereen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nog geen negatieve reisadviezen gegeven voor reizen van en naar West Afrika.

De dodelijke ziekte Ebola heeft inmiddels meer dan 3.400 slachtoffers gemaakt sinds de uitbraak ervan in West Afrika in maart dit jaar. Meer dan 7.000 mensen zijn inmiddels besmet geraakt.

Luister ook: ‘We zijn goed voorbereid op ebola

Geef een reactie

Laatste reacties (8)