Laatste update 00:20
312

Ebru Umar: vrijheid Nederturken moet worden ingeperkt

Ebru Umar, de Turks-Nederlandse columniste die door de Turkse overheid werd vastgehouden omdat ze ‘beledigende’ tweets de wereld in stuurde, is van mening dat er een dubbele standaard moet komen voor het Nederlanderschap. Dat verklaarde ze bij Pauw. Ze klaagde dat veertig jaar ‘zalvend beleid’ ertoe geleid heeft dat ze door andere Turks-Nederlanders werd aangegeven bij de Turkse autoriteiten. Ze wil dat er eisen aan het Nederlanderschap worden gesteld en dat er extra eisen moeten zijn als er sprake is van naturalisatie. Zo vindt ze bijvoorbeeld dat iemand met een Nederlands paspoort een buitenlandse leider niet ‘beter’ mag vinden dan de Nederlandse premier. Daarmee lijkt ze onbewust een soortgelijk beleid als Erdogan voor te staan maar dat werd in het gesprek verder niet aan de orde gesteld.

Ebru Umar vertelde dat ze tijdens de onverkwikkelijke periode veel steun kreeg van premier Rutte en minister Koenders. Ze kreeg onder meer een persoonlijke assistent van de consul toegewezen.

Jeroen Pauw, die bekende fan te zijn van Umar (‘ik lees jouw stukken geamuseerd’), confronteerde de columniste met een van haar meest omstreden tweets. Daarin stelt ze dat geen enkel medelijden heeft met vluchtelingen die omkomen door verdrinking, zelfs al kent ze die persoonlijk. Pauw vroeg haar of ze spijt had van die tweet waarop ze verklaarde dat ze nooit zal zeggen dat ze spijt heeft van een uitspraak.

Pauw kondigde aan een debat te willen organiseren tussen Umar en Turkse-Nederlanders die zich achter Erdogan scharen.

Geef een reactie

Laatste reacties (312)