13

ECB dreigt steun Cyprus te stoppen

ECB stelt deadline: Uiterlijk maandag moet Cyprus overeenkomst sluiten met Europese Unie

De ministers van Financiën van Rusland en Cyprus praten vandaag verder over een mogelijke oplossing voor de crisis. Cyprus heeft Rusland gevraagd om een eerdere lening te verlengen. Ook wil het nu op meerdere gebieden samenwerken met Rusland. Zo wordt gesproken over de bankensector, maar ook over de levering van aardgas.

Update 10.30

Als Cyprus niet voor aanstaande maandag tot een overeenkomst komt met de Europese Unie, dan stopt de Europese Centrale Bank haar hulp aan de noodlijdende banken. Dat heeft de ECB donderdag bekend gemaakt. Dat meldt de Wall Street Journal.

De Cypriotische minister zegt dat Rusland wel wil helpen, maar niet zomaar. Het wil er ook voordeel bij hebben.

Cyprus heeft een lening van 2,5 miljard lopen. Deze loopt door tot 2016. De insteek van de onderhandelingen zijn dat Cyprus de lening wil verlengen en er minder rente op wil betalen. Die staat nu op 4,5 procent.

De NOS schrijft over de onderhandelingen:

Steun van Rusland is voor Cyprus een van de mogelijkheden om uit de politieke en financiële crisis te komen. Cyprus kan van de EU 10 miljard euro krijgen, maar moet daarnaast ruim 7 miljard zelf opbrengen. In eerste instantie werd afgesproken spaarders met een tegoed tot 100.000 euro voor 6,75 procent aan te slaan, maar dat plan is na felle protesten van de baan.

De politieke leiders bespreken ook andere alternatieven, zoals het nationaliseren van pensioenfondsen. Dat zou 3 miljard euro kunnen opleveren. De banken op het eiland blijven voorlopig gesloten, om een bankrun te voorkomen.

In de Volkskrant schetst de Duitse hoogleraar Hubert Fautsmann, die geldt als een van de scherpste politieke analisten van Cyprus, een pijnlijk beeld. Zonder hulp is Cyprus in mei failliet, stelt hij. Faustmann woont zelf al jaren op Cyprus en kent de situatie daar als geen ander. Volgens de hoogleraar hebben de geldschieters de reactie op het eiland volslagen onderschat:

Ze gingen er te gemakkelijk van uit dat de regering het plan door het parlement zou krijgen. Ze realiseerden zich niet dat ze de Cyprioten in feite vroegen zelfmoord te plegen.”

Eerder verscheen op Joop: Cyprus denkt na over plan B

De Volkskrant (betaalde toegang): Zonder hulp is Cyprus in mei failliet

Geef een reactie

Laatste reacties (13)