62

ECB wordt bankenwaakhond

Nieuwe stap op weg naar volledige bankenunie ... Toezicht op 200 grootste Europese banken die nooit mogen 'omvallen' ... ECB krijgt macht falende kleine banken te sluiten

De Europese ministers van Financiën zijn overeengekomen dat zo’n 200 grote banken onder toezicht komen van de Europese Centrale Bank ECB. Met de maatregel, die een stap is naar een bankenunie, wordt getracht het vertrouwen in de euro te herstellen.


De NOS meldt:

In Nederland krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf 2014 toezicht op banken met meer dan 30 miljard euro op de balans. Dat zijn de ING Bank, de Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank. Dit zijn zogeheten systeembanken die cruciaal zijn voor het Nederlandse betalingsverkeer.

Aanvankelijk was er het plan om alle zesduizend Europese banken onder de toezichthouder te laten vallen maar dat stuitte op verzet van Duitsland. De Duitsers menen dat die klus te omvangrijk is voor de ECB. Nu komen alleen de grootste banken, die nooit mogen omvallen omdat ze cruciaal zijn voor de economie, onder toezicht. Redding van dergelijke banken kost, net als in Nederland bij ING en ABN Amro, miljarden euro’s. Het toezicht moet herhaling van de problemen voorkomen. De ECB kan echter ook ingrijpen in andere gevallen. De Volkskrant schrijft:

Mede onder druk van Nederland krijgt de ECB het recht de controle van kleinere banken over te nemen als zij vermoedt dat de nationale toezichthouder steken laat vallen. Kleinere banken – Dexia, Bankia – hebben afgelopen jaren nationale overheden in serieuze financiële problemen gebracht.

De BBC meldt dat het een nieuwe stap is op weg naar een bankenunie waarbij allee Europese banken onder dezelfde regels en toezicht komen te vallen. De regering in Londen, met de City als een van de belangrijkste financiële centra ter wereld, is daar huiverig voor. De Britten, die niet meedoen met de bankenunie, hebben niet alleen bezwaar tegen Europees centraal toezicht maar vrezen ook zelf gemarginaliseerd te worden als die samenwerking een feit wordt.

cc-foto: Friedemann Wulff-Woesten

Geef een reactie

Laatste reacties (62)