27

ECB ziet tekenen van economisch herstel

ECB-baas Draghi: vertrouwensindicatoren tonen 'herstel op laag niveau'

De Europese economie vertoont tekenen van herstel. Die zouden erop kunnen wijzen dat de recessie ten einde loopt. Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heel voorzichtig, donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de ECB.

De Volkskrant citeert Draghi:

Na zes kwartalen van krimp in de eurozone tonen recent verschenen vertrouwensindicatoren verder herstel op een laag niveau. Over het algemeen verwachten wij dat de economie kan stabiliseren en vervolgens in een laag tempo kan herstellen.

Eurolanden zullen kunnen profiteren van het herstel van de internationale economie, omdat het met de export beter zal gaan, verwacht de ECB. Als de groei in andere delen van de wereld tegen valt, kan het echter alsnog tegenvallen. In Europa zelf is het nog slecht gesteld met de arbeidsmarkt. Ook moeten EU-landen zelf vaart maken met het hervormen van hun economieën, zei Draghi.

De ECB houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand onveranderd laag. De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,5 procent. De rente die banken ontvangen op hun deposito’s bij de centrale bank blijft 0 procent, aldus de Volkskrant.

Volkskrant: ECB ziet voorzichtige tekenen van economisch herstel

Geef een reactie

Laatste reacties (27)