Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eco-drama: Bestuiving planten gehalveerd

  •  
06-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
bij_300.jpg
Bijensterfte en opwarming mogelijke oorzaken voor dreigende voedselramp
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de bestuiving van planten in de afgelopen twintig jaar is gehalveerd. Dat tekortschieten in de voortplanting kan dramatische gevolgen hebben voor de hoeveelheid voedsel die geoogst kan worden.
De enorme terugval in de bevruchting wordt veroorzaakt door de massale, mysterieuze bijensterfte die over de hele wereld aan de gang is. De resultaten zijn een waarschuwing voor andere landen stellen de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden in de Rocky Mountains in de Amerikaanse staat Colorado.
RTEmagicC_4951042571_128b3559f3.jpg
In Europa is de bijensterfte nog veel hoger dan in de Verenigde Staten. In Nederland ‘verdween’ vorig jaar zo’n 25% van de bijenvolken. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat de afname in bestuiving is blootgelegd.
Naar schatting een derde van de voedselproductie is afhankelijk van bestuiving. Niet alleen het aantal bijen neemt af, ook andere insecten die bloemen helpen bij de voortplanting zoals vlinders nemen in aantallen af.
Bijensterfte is niet de enige verklaring voor de terugloop in bestuiving stelt professor James Thomson van University of Toronto die het onderzoek leidde. De opwarming van de aarde leidt er toe dat bloemen vroeger tot bloei komen en de bijenvolken dan nog niet uit hun winterslaap zijn geraakt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.