20

Ecoducten als hertenschiettent

Maximaal vijftien herten mogen oversteken, jagers hebben van provincie Gelderland de opdracht de rest neer te schieten

Actiegroep de Faunabescherming is dit weekend een actie gestart tegen het afschieten van edelherten die over het splinternieuwe ecoduct bij Hulshorst (A28) willen oversteken. Het ecoduct is één van de negen die de Veluwe uit het isolement moeten halen. Toch heeft de provincie Gelderland jagers de opdracht gegeven slechts vijftien herten te laten passeren. De rest moet afgeschoten worden.


Bewoners van Hulhorst en Hierden wilden de bouw van het ecoduct alleen toestaan wanneer het aantal herten dat kan passeren beperkt blijft. Ze zijn bang voor overlast en schade aan hun landbouwgewassen. Alleen zwijnen moeten achterblijven, voor hen worden lage rasters op de ecoducten geplaatst.

Het afschieten van de herten rondom de ecoducten heeft een duidelijke reden, schrijft Hans Marijnissen in dagblad Trouw. De risico’s van het hertenverkeer zijn wel ingeschat, maar feitelijk onbekend. Door een beperkte groep van vijftien herten toegang te geven, kunnen natuurbeheerders onderzoeken waar de dieren precies naartoe trekken, of ze schade aanrichten aan landbouwgewas en welke voorzieningen dit voorkomen.

De Faunabescherming is nu een petitie gestart tegen de plannen om de herten af te schieten. Ook wil de organisatie dat boeren zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat zij schade aan hun gewassen ondervinden. Op eigen kosten en zonder afschot, zoals voor alle andere burgers geldt, aldus Harry Voss, woordvoerder van de Faunabescherming.

Het is volgens de organisatie onverteerbaar dat er miljoenen euro’s zijn uitgegeven aan de ecoduct, zonder dat daar verder een goed plan aan ten grondslag ligt.

Trouw: Voorlopig liever niet te veel herten over het ecoduct

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)