117

Economen geven Rutte II dikke onvoldoende

Premier Rutte krijgt een 3,6 ... Struikelblokken: huizenmarkt en kabinet dat te veel met 'draagvlak' bezig is

Het kabinet is dinsdag een jaar bezig, tijd voor een evaluatie. En volgens economen halen premier Rutte en zijn kabinet een dikke onvoldoende. Dat blijkt uit een peiling van BNR Nieuwsradio en het FD onder 13 toonaangevende Nederlandse economen. Gemiddeld krijgt de ministersploeg een 4,6. Rutte zelf scoort nog lager, hij krijgt een 3,6 voor zijn optreden de laatste 12 maanden.

Vrijwel alle ondervraagde economen zeggen dat Rutte II er onvoldoende in slaagt zinvolle plannen te formuleren en die vervolgens ook uit te voeren, schrijft het FD.

Het ergste falen van het kabinet is op het gebied van de huizenmarkt stelt de helft van de economen. Hoofdeconoom Maarten Leen van ING zegt dat de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen niet had moeten worden afgeschaft. Het zorgde ervoor dat de doorstroming op de woningmarkt stokte, omdat er geen starters meer bij kwamen. Zo stopte de voor de economie zo belangrijke ‘verhuiscarrousel’ en dat trof de hele sector die zich bezighoudt met wonen en verbouwen.

Een ander struikelblok voor het kabinet is volgens de economen het kabinet zelf. Het kabinet hervormt te weinig, zo blijkt uit de enquête van FD en BNR. Politici zijn zo druk bezig om draagvlak te creëren – omdat de coalitie ‘geblunderd’ heeft door zonder meerderheid in de Eerste Kamer te gaan regeren – dat ze er onvoldoende aan toekomen beleid te maken.

Over oplossingen voor de economische stagnering zijn de economen overigens verdeeld. De meesten denken dat het noodzakelijk is om de belastingen te verlagen om de koopkracht te herstellen. Sommigen zeggen dat Brussel de 3%-begrotingsnorm moet loslaten. Anderen geven weer aan dat lagere belastingen gefinancierd kunnen worden door de hypotheekrente geleidelijk helemaal af te schaffen.

FD: Economen geven premier Mark Rutte en zijn kabinet dikke onvoldoende

Geef een reactie

Laatste reacties (117)