Laatste update 12:04
132

Economie groeit, maar aantal mensen in de bijstand ook

Het mag dan wel beter gaan met de economie, maar als je naar de hoeveelheid mensen in de bijstand kijkt zie je daar weinig van. Het aantal mensen met een uitkering is in het eerste kwartaal van 2017 gegroeid tot 474.000. Zulke hoge cijfers waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor het laatst in de jaren ’90.

Gedeeltelijk zijn de cijfers te verklaren door een groep vluchtelingen die een verblijfsstatus heeft gekregen. Voordat ze in Nederland aan de slag kunnen moet er eerst bijvoorbeeld een omscholingscursus, of een taalcursus worden gedaan, waardoor ze eerst een beroep moeten doen op een uitkering.

Een andere mogelijke verklaring is een verandering in de arbeidswetgeving waardoor mensen die vroeger een WW-uitkering zouden hebben gekregen, nu in de bijstand terecht komen.

Het aantal mensen in de bijstand met een Nederlandse achtergrond, is licht gedaald. In 2016 melden 78.000 mensen zich aan voor een uitkering, terwijl er 79.000 uit de bijstand konden omdat ze bijvoorbeeld een baan kregen. Terwijl de economie dus behoorlijk aan het aantrekken is, merken de mensen in de bijstand met een Nederlandse afkomst daar dus weinig van.

Wanneer de concurrentie toeneemt op de arbeidsmarkt, trekken mensen met een uitkering vaak aan het kortste eind. Vooral wanneer mensen al langer werkeloos zijn, kan er een gat ontstaan tussen wat er in de vacatures gevraagd wordt en wat mensen aan ervaring en kennis in huis hebben.

NOS: Meer mensen in de bijstand, ondanks bloeiende economie

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (132)