39

‘Economie herstelt gematigd maar risico’s liggen op de loer’

DNB-directeur Nout Wellink vindt dat strenge regels voor eurolanden niet ver genoeg gaan

De problemen uit het verleden zijn nog lang niet opgelost en de internationale economie blijft kwetsbaar. Dat zei Nout Wellink donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandse Bank (DNB). ‘Het herstel is gematigder dan voorheen, met grotere risico’s dan vroeger’, aldus Wellink.

“Het gaat goed en het gaat niet goed”, oordeelde de centralebankpresident Wellink over de internationale economie. “De groeicijfers zijn momenteel steeds wat beter dan verwacht, dat is mooi. Maar de onevenwichtigheden van voor de crisis zijn nog steeds aanwezig. Die moeten worden opgelost, anders kan de crisis terugkeren”, aldus de Volkskrant.

De schuldencrisis in de EU baart Wellink zorgen. De druk neemt af, maar het gevaar is nog niet geweken. “Er zijn belangrijke stappen gezet, maar die zijn vooral bedoeld om de volgende crisis te voorkomen. De crisis van vandaag moet echter ook worden bestreden.” De wereldeconomieën zijn er nog lang niet bovenop en daardoor gaat het herstel traag. Binnen Europa bestaan grote economische verschillen, de VS kampt met grote tekorten en China blijft zich verzetten tegen het vrijlaten van de wisselkoersen.

Wellink wil de Europese monetaire unie bestendiger maken en daarvoor zijn strengere regels nodig voor de eurolanden vindt hij. Zo zouden landen niet alleen op elkaars begroting moeten letten, maar ook op de ontwikkelingen in de internationale handel en op de huizenmarkten.

De Nederlandse regering zou volgens Wellink ook snel moeten beslissen over de hypotheekrente aftrek. De onzekerheid over het wel of niet afschaffen is volgens hem de belangrijkste reden dat banken veel leningen hebben uitstaan. “Hierdoor vermindert de prikkel tot vroegtijdige aflossing. Verder heeft de hypotheekrenteaftrek een verhogend effect op de huizenprijzen en dus op de gemiddelde omvang van een hypotheek.”

De Volkskrant: Wellink: ‘Economie blijft kwetsbaar’

Geef een reactie

Laatste reacties (39)