89

Economisch herstel ‘zet door’

CBS: Economie groeit in vierde kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal ... Achtduizend banen minder dan in het derde kwartaal 

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 gegroeid met 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het economisch herstel zet door en sommigen durven zelfs te zeggen dat de recessie voorbij lijkt. Toch zijn er opnieuw minder banen en ten opzichte van een jaar eerder valt de consumptie door huishoudens ook lager uit. Over het hele jaar bezien kromp de economie ook met 0,8 procent.


De afname van het aantal banen gaat wel minder hard dan de voorgaande kwartalen. In het derde kwartaal nam het aantal banen nog af met 41 duizend, blijkt uit de cijfers van het CBS.

Het jaar 2013 vat het bureau als volgt samen:

Over het hele jaar 2013 was de omvang van de economie 0,8 procent lager dan in 2012. Er werd 1,3 procent meer uitgevoerd, maar 0,5 procent minder ingevoerd. Ook werd er 4,9 procent minder geïnvesteerd. De consumptie door huishoudens was 2,1 procent lager, de consumptie door de overheid 0,7 procent. Gemiddeld over heel 2013 waren er 138 duizend werknemersbanen minder dan in 2012. Nog niet eerder was er in één jaar tijd zo’n forse daling van de werkgelegenheid.

De NOS sprak met Nico Klene, econoom bij ABN Amro. Ook hij verwacht groei  in het laatste kwartaal, maar slechts ongeveer 0,3 procent. Dat zei hij in het Radio 1 Journaal. Het derde kwartaal van vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 0,2 procent:

.. de cijfers die beschikbaar zijn doen vermoeden dat de groei hoger is dan in het derde kwartaal. Er is bijvoorbeeld in het vierde kwartaal meer uitgegeven aan auto’s, omdat er een nieuwe belastingmaatregel in aantocht is. En mensen willen die maatregel voor zijn. Verder zie je ook al dat er meer is geïnvesteerd.

Na twee kwartalen zonder krimp durft Klene het aan om te zeggen dat de recessie voorbij is. Voor 2014 verwacht hij, net als het CPB, een half procent groei. Wel is dat sterk afhankelijk van de export.

De uitvoer moet de groei gaan dragen en dat is een onzekere factor. Maar we zien dat Amerika meer groei laat zien en de eurozone verwacht ook een hogere groei dan vorig jaar. Dat zijn belangrijke componenten voor ons. Er zijn ook wel onzekerheden, de opkomende economieën zijn onzeker. Maar per saldo denken wij bij de bank dat het buitenland het beter doet en dat we dus meer kunnen exporteren.

CBS: Economie groeit met 0,7 procent

NOS: De recessie lijkt voorbij

Foto-cc: Images of Money

Geef een reactie

Laatste reacties (89)