Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Econoom Bas Jacobs: schrijnende restschuld overnemen

  •  
06-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
BasJacobs
VS veel voortvarender met opnemen van verliezen op hypotheekportefeuilles
Steeds meer huishoudens blijven met restschuld zitten na de verkoop van hun huis. Een probleem waar het kabinet iets aan moet doen, vindt econoom Bas Jacobs. In schrijnende gevallen zou de staat de schuld moeten overnemen, zegt Jacobs zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.
Jacobs, hoogleraar economie en openbare financiën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in het Reformatorisch Dagblad: 
Het kan “misschien oneerlijk lijken” als de overheid “mensen met een molensteen van een restschuld” uit de brand helpt, maar is het voor de economie juist goed. “Zo ontstaat er weer perspectief op groei. Daar heeft uiteindelijk iedereen wat aan.
Daarnaast zouden mensen met een restschuld een hogere hypotheeklening moeten kunnen aangaan in verhouding tot de waarde van de woning. Zo zijn huishoudens die ‘onder water staan’ beter in staat om hun verlies te dragen, meent Jacobs:
Op dat moment durven mensen weer te bewegen op de huizenmarkt, daar waar nu totale stilstand is. Mensen besteden nu al hun geld om maar weer boven water te komen. Zonder ingrijpen kan dat nog jaren duren.
De econoom verwijst naar de VS, waar banken en de overheid “veel voortvarender” verliezen op hypotheekportefeuilles hebben genomen. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.