105

Econoom Bas Jacobs wast Mark Rutte de oren

'Er zit gewoon onvoldoende denkkracht in het kabinet en de Tweede Kamer'

Econoom en hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs trekt in een uitgebreid interview in Maarten! fel van leer tegen het kabinet en de wijze waarop het de economische crisis poogt tegen te gaan. Bezuinigen is volgens de econoom nu juist níet de manier om Nederland uit de crisis te trekken, maar ‘Rutte snapt niets van de economische situatie waarin Nederland zit’, aldus Jacobs.

De regering staart zich blind op de 3-procentsnorm, terwijl dat getal volgens Jacobs niets zegt over de gezondheid van de overheidsfinanciën op lange termijn. “Nederland heeft geen houdbaarheidstekort, maar een -overschot. Dus we krijgen in de toekomst meer belasting binnen dan we uitgeven […] Zoiets zie je alleen bij olie- en gasstaten”, aldus Jacobs. Bovendien waren staatsschulden niet de oorzaak van de crisis, “dus als we die gaan bestrijden nemen we de oorzaken niet weg”.

De econoom trekt in het interview fel van leer tegen onder meer de premier. Rutte snapt volgens Jacobs niets van de economische situatie waar Nederland inzit. “De pot verwijt de ketel. Dat Nederlanders momenteel weinig geld uitgeven is namelijk het gevolg van zijn eigen beleid”, stelt Jacobs. Ook hekelt Jacobs de ouderwetse wijze waarop de politiek beleid voert. Zo noemt hij het sociaal akkoord een echo van de jaren tachtig. Het is gericht op de vergroting van aanbod, niet de vraag. In de jaren tachtig werkte dat, omdat er een tekort was aan aanbod. Tegenwoordig is er juist een overschot.

Bas Jacobs presenteert in het interview drie tips aan de politiek. Allereerst pleit hij ervoor dat banken gedwongen worden hun rotte bezittingen af te schrijven en meer geld op te halen bij de aandeelhouders, in plaats van minder kredieten te verlenen aan bedrijven, huizenbezitters en consumenten. Jacobs:

Onze politici zijn bezig met bijzaken zoals bankentaksen en bonussen, maar niet met de hoofdzaak: het gezond maken van het bankwezen.

Wat betreft de huizenmarkt stelt Jacobs voor dat het kabinet sneller het aftrektarief terugbrengt. Nu is het plan om het tarief van de hypotheekrente in 28 jaar van 52 naar 38 procent terug te brengen, dat kan sneller. Ook ziet Jacobs liever dat de aflossingsverplichting voor nieuwe hypotheken wordt afgeschaft. Starters moeten juist gestimuleerd worden om een woning te kopen, om de huizenmarkt weer uit het slop te krijgen.

Tot slot adviseert Jacobs over de pensioenen:

We proberen de dekkingstekorten bij de pensioenfondsen in veel te korte tijd dicht te rijden door minder uit te keren en premies te verhogen. […] Ook hier kunnen we de boel beter uitsmeren over de tijd. Maar dat kan alleen als er helderheid komt over het toekomstige pensioenstelsel.

Lees het hele interview met Bas Jacobs in Maarten!

Geef een reactie

Laatste reacties (105)