46

Econoom Piketty weigert hoogste eervolle onderscheiding

Franse econoom Piketty hoeft geen 'eer' maar wil dat de regering zich druk maakt om de kloof tussen rijk en arm

De wereldberoemde Franse econoom Thomas Piketty heeft een van de de hoogste onderscheiding die je in Frankrijk kunt krijgen geweigerd.

Piketty, die wereldfaam verwierf met zijn boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ was geselecteerd om opgenomen in het Légion d’honneur, het Legioen van Eer. Maar de Fransman weigert. Hij vindt dat het niet aan de regering is om te bepalen wie eer verdient.

De econoom vindt dat de regering beter energie kan steken in andere, belangrijker zaken zoals het aanpakken van de kloof tussen arm en rijk. De politiek moet zich meer richten op economisch herstel in Frankrijk en Europa.

Piketty is van mening dat de inkomensongelijkheid moet worden aangepakt door onder andere de belastingen te wijzigen. Hij is voorstander van zwaardere belasting op vermogen en minder belasting op arbeid. Vermogen groeit alleen maar in tegenstelling tot de economie en dat is slecht voor de verhoudingen: de verschillen tussen arm en rijk zullen alleen maar groter worden als de overheid daar niet tegen optreedt.

De Fransman, die wereldwijd sterrenstatus en in Nederland zelfs ‘optrad’ in het Amsterdamse Paradiso, is overigens niet de eerste die deze hoge onderscheiding bewust weigert. Beroemde Fransen zoals de schrijfster George Sand en Jean Paul Sartre deden hetzelfde.

CC foto: Universitat Pompeu Fabra

Geef een reactie

Laatste reacties (46)