Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ecosysteem bedreigd door goudmijn in zee

  •  
08-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Coral.jpg
Nog nooit werd er op een diepte van 1.600 meter aan mijnbouw gedaan
Nautilus Minerals heeft van de regering van Papoea Nieuw-Guinea toestemming gekregen om op 1600 meter diepte de eerste diepzeemijn ter wereld te bouwen. De mijn gaat gebruikt worden om koper en goud te ontginnen. Deskundigen vrezen dat het unieke ecosysteem grondig kan worden verstoord.
Het is niet de eerste keer dat arme landen makkelijk akkoord gaan om rijkdommen te laten ontginnen, dankzij de beloftes van gedeelde inkomsten, economische vooruitgang en het creëren van nieuwe banen.
Nog nooit werd er op een diepte van 1.600 meter aan mijnbouw gedaan. Wetenschappers kunnen dan ook enkel voorspellen wat er zal gebeuren, en die voorspellingen zijn niet onmiddellijk positief te noemen. De mijnbouw zou een impact hebben op het ecosysteem in een gebied van anderhalf miljoen vierkante kilometer.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.