11

Ecuador ontkent asielverlening Assange

UPDATE: Eerder ging bericht de ronde dat Ecuador Assange zou opnemen ... President ontkent op Twitter ... Nog onduidelijk of WikiLeaks-oprichter Engeland mag verlaten

WikiLeaks-leider Julian Assange krijgt asiel in Ecuador. De Ecuadoriaanse autoriteiten zeggen dat president Rafael Correa vandaag heeft ingestemd met het asielverzoek van Assange.

Update 23.55 uur

Via Twitter laat Correa weten dat de geruchten over het verkrijgen van asiel voor Assange niet waar is. 
“Assange asiel gerucht onwaar is. Er is nog geen beslissing. Ik wacht op het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Assange bevindt zich al sinds 19 juni op de ambassade van Ecuador in Londen. De Britse rechters gingen akkoord met Assange’s uitlevering naar Zweden waar een rechtszaak tegen hem loopt voor het aanranden van twee vrouwen. 

Eerder gaf Ricardo Patiño, Ecuador’s minister van Buitenlandse Zaken al aan dat Correa na de Olympische Spelen zijn oordeel zal vellen over het asielverzoek van Assange. 

Het is nog onduidelijk of Assange’s asiel hem ook daadwerkelijk naar Ecuador brengt. Momenteel geldt nog steeds dat hij wordt gearresteerd zodra hij de Ecuadoriaanse ambassade verlaat. Om Engeland te verlaten heeft hij een veiligheidspas nodig van de Britse overheid. Pas als hij die heeft, kan hij het land verlaten. 

Bronnen van de Ecuadoriaanse overheid in Quito hebben bevestigd dat ondanks de juridische issues die Assange in Engeland had, Correa hem asiel had aangeboden. Die aanbieding zou hij al maanden geleden gedaan hebben, ruim voordat Assange zijn intrek nam op de ambassade in Londen. Volgens de bron was zowel de Britse als de Zweede ambassade niet blij met de aanbieding van Ecuador. 

Een Ecuadoriaanse officeel zegt dat het asiel aan Assange wordt gezien als een ‘humanitaire zaak’. Het contact tussen de Ecuadoriaanse overheid en de WikiLeaks leider gaat terug naar mei 2011 toen Ecuador het eerst land werd waar Amerikaanse documenten werden uitgelekt. 

“Het was duidelijk dat toen Julian de ambassade betrad er al een soort van deal was. We zien in zijn werk een parallel met onze strijd voor de nationale soevereiniteit en de democratisering van de internationale betrekkingen.

Guardian: Julian Assange will be granted asylum, says official

cc-foto: Acidpolly

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)