23

Ecuador wil Assange verhuizen naar Zweedse ambassade

Proces valt zo onder bescherming van Ecuador, maar voldoet aan de eisen van het Zweedse recht

Ecuador heeft een voorstel gedaan om Wiki-leaks-voorman Julian Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Zweden over te brengen. Minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino wil op deze manier de diplomatieke patstelling rond Assange doorbreken.

Patino wil zo zorgen dat het proces tegen Assange kan worden doorgezet, maar onder bescherming van Ecuador. Het proces tegen de Wikileaks-leider die wordt verdacht van verkrachting zal dan wel volgens de eisen van het Zweedse recht verlopen.

De Britse diplomaten hebben nog niet gereageerd op Patino’s voorstel. Zij blijven er bij dat Assange wordt opgepakt zodra hij een stap buiten de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zet. 

In juni bepaalde de Britse rechter dat Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden. Daarop vluchtte hij naar de Ecuadoriaanse ambassade waar hij buiten bereik van de Britse politie is. Assange heeft nu officieel asiel gekregen van Ecuador, maar volgens de wet mag hij Groot-Brittannië niet verlaten. 

NRC: Ecuador wil Assange naar Assange naar ambassade in Zweden brengen

cc-foto: AcidPolly

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)