27

Ed Miliband nieuwe leider van Labour

Labour kiest leider uit linker vleugel

Ed Miliband is de nieuwe leider van de Britse sociaaldemocratische partij Labour. Drie miljoen leden van de partij kozen zaterdag de nieuwe opvolger van Gordon Brown. Ed Miliband, behorende tot de linker vleugel van Labour kreeg 1,3 procent meer stemmen dan zijn oudere broer David Miliband die op de tweede plek eindigde.


In zijn speech zegt Miliband dat er ‘een nieuwe generatie’ aanbreekt. Daarbij wijst hij op de grote nederlaag in mei toen Labour de verkiezingen op dramatische wijze verloor. Ze werd veroordeeld tot de oppositie, waarna Brown aftrad. Miliband wordt eveneens leider van de oppositie.

Ed Miliband vertelde zijn partijleden dat hij ‘weet dat Labour moet veranderen’, meldt The Guardian. Hij realiseert zich dat hij nodig wat moet doen aan het staatstekort, maar hij vindt dat de overheid “mensen moet inspireren met een werkbare maatschappij”. Daarmee doelt hij op de problemen omtrent immigratie, huisvesting, hoger onderwijs en de oorlog in Irak.

De oud-minister van Energie en Klimaat won de laatste dagen flink meer aanhang in de peilingen. Hij gaat voor de klassieke arbeidsthema’s, terwijl zijn broer zich meer concentreerde op het schatkistentekort. In eerste instantie was David de favoriet, mede doordat hij de Britse partij vernieuwingsarchitect Lord Peter Mandelson aan zijn team wist te verbinden.

De belangrijkste taak van Miliband wordt de oppositievoering tegen de regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten. David Miliband heeft zijn partijgenoten opgeroepen zich achter zijn broer te scharen. David zelf gaf de BCC nog geen antwoord op de vraag of hij onder zijn broer Ed zou gaan werken.

Volkskrant: David Miliband: Labour moet achter Ed staan
The Guardian: Labour leaderships results

Geef een reactie

Laatste reacties (27)