183

Ed van Thijn: ‘Rutte I overleeft eurocrisis niet’

VIDEO: Oud PvdA politicus: De PVV is het kernprobleem van dit kabinet omdat ze tegen Europa is

De eurocrisis is momenteel het belangrijkste probleem voor EU-lidstaten. Nederland met een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV is volgens oud-PvdA politicus Ed van Thijn te zwak om deze crisis te overleven.


In een interview met NU.nl zegt hij:

De PVV is tegen Europa, het kernprobleem van dit kabinet. De formatie wordt van week tot week voortgezet omdat Rutte met kabinetsvoorstellen moet bedelen voor een meerderheid. Hij wordt dan afhankelijk van haringpartijtjes om zijn beleid voort te kunnen zetten.

Bovendien verwacht Van Thijn dat net als in andere EU-landen Nederlanders gaan protesteren tegen het Europabeleid van Rutte I. ‘Dit kabinet is te instabiel om dat te kunnen dragen.’

Het Europabeleid steunt op de oppositie, maar die is ook verdeeld. Vroeg of laat gaat de oppositie een prijs vragen voor de steun aan de VVD-CDA coalitie. Dan komt Rutte I echt in de problemen. Zeker als veel andere maatregelen in de Eerste Kamer gaan stranden als VVD, CDA en PVV er geen meerderheid behalen op 23 mei.

Van Thijn waarschuwt ook voor de gevolgen van de gewenning aan de discriminerende toon die wordt aangezwengeld door de PVV.

“Ik denk aan het antisemitisme in bepaalde wijken van Amsterdam en de moslimhaat die door Nederland rondwaart. Dat laatste is door Europese antiracisme comités jaren geleden al aan
de kaak gesteld. Tegenwoordig haalt men zich daar de schouders bij op. De VVD en het CDA hebben de PVV salonfähig gemaakt. Men bagatelliseert de uitspraken van de PVV om zelf niet in gewetensnood te komen. Zo wordt de partij door anderen opgetild tot een nette partij. Dat is het niet.”

Geef een reactie

Laatste reacties (183)