41

Eén Aarde is niet voldoende

Nederlander heeft gemiddeld 3,5 Aardes nodig om rond te kunnen komen ... Wereldwijd bedraagt ecologische voetafdruk 1,5 Aarde 

Nederlanders leven op te grote voet. Dat blijkt uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Als iedereen wereldwijd net zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan hebben we maar liefst 3,5 aardbollen nodig om te kunnen voldoen aan de nodige consumptie. Dat terwijl wereldwijd de ecologische voetafdruk ‘maar’ anderhalve Aarde bedraagt.

WNF presenteert tweejaarlijks een overzicht van de staat van de natuur en biodiversiteit, waarin onder meer de ecologische voetafdruk wordt gemeten. Zo kan de organisatie bepalen hoeveel natuurlijke rijkdommen we gebruiken van onze consumptie en dat afzetten tegen hoe lang de Aarde nodig heeft om aan die vraag te kunnen voldoen.

Het zijn vooral rijke landen die op te grote voet leven. Nederland staat op de twaalfde plaats. Onze zuiderburen maken het nog bonter; die staan op de vijfde plaats – alleen Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken gaan hun voor.

Natuur in Nederland herstelt voorzichtig
Uit hetzelfde rapport blijkt dat de natuur in Nederland sinds 1990 een voorzichtig herstel laat zien. Zo zijn de dierenpopulaties de afgelopen 25 jaar met gemiddeld ruim 20 procent toegenomen, dat meldt de Volkskrant. De krant schrijft hierover:

Het gaat dan om met name zoogdieren, vogels en reptielen. De lepelaar, de grauwe kiekendief en de kerkuil maken sinds 1990 een comeback dankzij investeringen in natuurbescherming. Met weidevogels in Nederland gaat het nog wel slecht; de situatie van de grutto is volgens het WNF zelfs alarmerend.”

Volgens het WNF is het voorzichtige herstel onder meer te danken aan het feit dat op plekken waar al veel natuur verdwenen is, mogelijkheden zijn om de rijkdom te herstellen.

Tegelijkertijd meldt WNF dat wereldwijd sinds 1970 de helft minder wilde dieren bestaan. NOS schrijft hierover:

Sinds 1970 is het aantal wilde dieren wereldwijd gehalveerd. Dat staat in het Living Planet Report 2014 van het Wereld Natuur Fonds. Vooral zoetwaterdieren hebben het zwaar, stelt het WNF.  De belangrijkste oorzaken van de afname zijn vernietiging van het leefgebied, jacht, stroperij en overbevissing. Vooral in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië gaat het volgens het WNF slecht met de biodiversiteit.

cc-foto: ArteTeTeTra

Geef een reactie

Laatste reacties (41)