Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een baan is niet meer genoeg in de strijd tegen armoede

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
15130334264_036be3ae8f_z
Een groeiende groep Nederlandse werkenden verdient te weinig om rond te komen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. Van alle werkenden in de leeftijdscategorie 15 tot en met 75 valt zo’n 2,5 procent onder de armoedegrens. Het aandeel van zzp’ers neemt binnen die groep steeds meer ruimte in. Het gaat om in totaal zo’n 188.000 werkende armen, die niet aan een maandelijks inkomen van 1040 euro komen (in het geval van een alleenstaande ouder met één kind) of 1960 in het geval van een stel met twee kinderen.
In het AD spreekt Leo van der Geest, directeur van economisch onderzoeksbureau Nyfer, al van polarisering op de arbeidsmarkt. “De kloof tussen slecht betaald flexibel werk en goed betaalde banen wordt steeds groter. Een groeiende groep werkenden profiteert niet mee van de welvaart. Eenvoudig, laaggeschoold werk is gemakkelijk verplaatsbaar, waardoor werknemers niet alleen concurreren met andere Nederlanders maar ook met mensen uit lagelonenlanden aan de andere kant van de wereld.” Hij verwacht niet dat hier snel verandering in komt.
In de Verenigde Staten is het al vrij alledaags dat er twee of meer banen nodig zijn om de rekeningen te kunnen betalen. Gaat het daar om ongeveer 7,5 miljoen Amerikanen, in Nederland zijn er 600.000 werkenden met twee banen. “In de VS zijn er al decennialang werkende armen. Die trend is nu definitief overgewaaid naar Nederland,” beaamt Van der Geest.
Cc-foto: Jeroen Roos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.