0

Eén bandlid Pussy Riot vrijgelaten

Yekaterina Samutsevich (30) krijgt nu een voorwaardelijke straf waardoor ze direct op vrije voeten komt

Eén van de Pussy Riot bandleden is vandaag op vrije voeten gekomen. De rechtbank in Moskou trok de onvoorwaardelijke straf van Yekaterina Samutsevich (30) in. Ze krijgt nu een voorwaardelijke celstraf omdat ze niet werkelijk deelnam aan het anti-Poetin lid in de kathedraal van Moskou. Samutsevich was uit de kerk verwijderd nog voor de band begon aan het gewraakte optreden.

De andere twee leden Nadezhda Tolokonnikova (22) en Maria Alyokhina (24) vochten vandaag opnieuw hun veroordeling aan door te verdedigen dat hun lied een politieke aanklacht was en geen aanval op de godsdienst. De rechter bleef bij het eerdere oordeel dat zij twee jaar strafkamp moeten uitzitten.

Pussy Riot zit inmiddels al 7 maanden achter de tralies. Premier Medvedev en kerkelijke autoriteiten lieten de afgelopen weken weten dat de bandleden wat hen betreft vrijgelaten konden worden.

Samutsevich is computerprogrammeur, maar haar hart ligt bij kunst, schreef de The Guardian in een profiel over haar. Ze behoorde tot de eerste lichting afgestudeerden van de Rodchenko Fotografie en Multimedia school in Moskou. Eén van haar docenten Alexey Shulgin getuigde nog voor haar in de rechtbank door te vertellen dat haar afstudeerproject één van de beste was in de hele schoolhistorie. Samutsevich zet zich in het bijzonder in voor de gelijkheid van seksuele minderheden.

NOS: Een lid Pussy Riot komt vrij

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)