6

Een beetje meer vrede op aarde

Conflictbarometer: wereldwijd meer conflicten, maar minder oorlogen

De wereld is er dit jaar een stukje vrediger op geworden. Althans, dat blijkt uit onderzoek van het Heidelberg Instituut voor Internationaal Conflictonderzoek (HIIK). Het aantal oorlogen in de wereld nam af van negen in 2008 naar zeven dit jaar. Ook waren er minder zware conflicten wereldwijd.

Door redactie Joop

Met hun zogenoemde Conflictbarometer registreerden de Duitse onderzoekers dit jaar in totaal 365 conflicten, twaalf meer dan vorig jaar. Die toename is relatief, want het overgrote deel daarvan is niet (meer) gewelddadig of heeft slechts sporadisch met geweld te maken, aldus het onderzoek.


Cruciaal in het optimisme van het Heidelberg Instituut is de afname van het aantal oorlogen (van 9 naar 7) en zeer gewelddadige conflicten (van 39 naar 31). Over de zeven oorlogen zeggen de onderzoekers:

Vier van de zeven oorlogen zijn ook al op eenzelfde intensiteitsniveau uitgevochten in eerdere jaren: Afghanistan (Taliban), Somalië (islamistische groeperingen) en Sri Lanka zijn alweer vier jaar in oorlog, terwijl de oorlog in Pakistan tussen islamstische militanten al drie jaar duurt. De resterende drie oorlogen, te weten Israël (versus Hamas/Palestina), wederom Pakistan (Taliban versus lokale stammen) en Jemen (al-Houthi), werden in 2008 nog gekwalificeerd als zeer gewelddadige conflicten. Hun escalatie tot oorlogen geeft dus een intensivering aan van het bestaande massale geweld.

Al met al is het aantal conflicten sinds de tweede Wereldoorlog wel vrijwel continu gestegen. Dat blijkt uit deze grafiek:

Klik hier om een samenvatting in PDF-vorm van het onderzoek te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)