49

Een blikje frisdrank per dag is al slecht voor de lever

Dat veel frisdrank drinken niet goed is voor de gezondheid mag geen verrassing meer zijn. Maar uit Frans onderzoek blijkt nu dat ook het drinken van een blikje per dag al nadelige gevolgen heeft voor de lever.

Volgens de onderzoekers van Inserm, het Franse instituut voor gezondheid en medisch onderzoek, kan dat ene dagelijkse blikje bijdragen aan leververvetting. Leververvetting is vaak het gevolg van overmatig alcoholgebruik, maar ook een ongezonde leefstijl met een hoge calorie-inname en weinig beweging kan tot leververvetting en leverontsteking leiden. In Frankrijk krijgt een op de vijf volwassenen met leverontsteking te maken.

“Vroeger hadden we alleen vermoedens, nu weten we ook zeker dat een blikje van 33 centiliter per dag de lever al in gevaar brengt”, verklaart hoogleraar Lawrence Serfaty van het academisch ziekenhuis in Straatsburg tegenover Le Parisien. De grote hoeveelheden suiker zijn de boosdoener, stellen de onderzoekers. Ook de vloeibare vorm speelt een rol: daardoor wordt de suiker makkelijker opgenomen.

Wie zijn lever wil ontzien, doet er volgens de Parijse maag-darm-leverarts Dominique Lannes verstandig aan om over te stappen op light-frisdranken.

Cc-foto: Dimitri Houtteman / Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (49)