Laatste update 15:12
21

Eén drammerige piet staat verandering in de weg

De Rotterdamse intocht van Sinterklaas wordt al 67 jaar georganiseerd door het Sint Nicolaas Intocht Comité (SNIC) van het Rotterdamsch Studenten Corps. Hoewel voorzitter Philip van der Kloot Meijburg van het SNIC inmiddels heeft aangekondigd dat vanaf volgend jaar alleen nog maar roetveegpieten aanwezig zullen zijn bij de intocht in zijn stad, wil Bert Jansen (63), die al zeventien jaar de rol van hoofdpiet speelt, van geen veranderingen weten.

Bij de recente intocht, op 17 november, waren de meeste van de pieten al van roetvegen voorzien. Het was één groep pieten van tien tot vijftien mannen die volledig zwart geschminkt was. “Dat is zeg maar de lijfgarde, direct rond de Sint”, zegt Jansen tegen het NRC. “Dus de Hoofdpiet met zijn Stafpiet, Boekpiet, Tekeningenpiet. De eerste ring rond Sinterklaas.”

Dat deze groep halsstarrig vasthoudt aan een racistische traditie die al goeddeels is gewijzigd in Rotterdam, duidt op een zinloos achterhoedegevecht. Toch waren ze prominent te zien, naast Sinterklaas en ook zo nu en dan rondom burgemeester Ahmed Aboutaleb. Jansen verklapt wie er schuil gaan achter de zwarte schmink. Het blijken oud-corpsleden. “Dat zijn oud-bestuurders, oud-SNIC’ers. Als ze aftreden, mogen ze het jaar daarop samen met vrienden met de lijfpieten meelopen,” zegt hij tegen NRC.

RUTU, sranan tongo voor wortel(s), is een netwerkorganisatie die zwarte geschiedenis en cultuur onder de aandacht wil brengen. Ze sloot met het SNIC een zogenaamd ‘Pietenakkoord,’ waaruit volgde dat vorig jaar de helft van de pieten roetvegen zou hebben, dit jaar driekwart. Volgend jaar zal het eerste jaar worden dat Rotterdam alleen nog maar roetveegpieten ziet tijdens de Sinterklaasintocht, net als in Amsterdam en Utrecht.

Toch lijkt het erop dat Jansen en zijn corpsvrienden hier niet in meegaan. Nu is het Rotterdams Studentencorps sowieso niet echt van het meedenken als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan. Het BNNVARA-programma Rambam toonde al eerder aan dat geweld en andere uitbarstingen vrij normaal is tijdens ontgroeningen van de vereniging.

Jansen onderhandelt niet met het SNIC of met RUTU. In feite heeft hij daarmee de discussie in Rotterdam gekaapt. Het einde van het stuk in NRC is veelzeggend. „Wij zouden graag zien dat hij opgevolgd wordt”, zegt Van der Kloot Meijburg. „Maar dat gaat Bert zelf aangeven, wanneer er een einde komt.” Jansen: „Ik bepaal dat, ja.”

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (21)