95

Eén Europa of geen Europa

Merkel wil einde aan Grexit-discussie ... Hollande pleit voor euro-regering ... Krugman twijfelt over Syria ... Guy Verhofstadt en Daniël Cohn-Bendit over de wankelende eenheid: dan maar terug naar de nationale munt

Nieuwsuur zocht drie fervente voorstanders van de Europese Unie voor een beschouwing op de omstreden behandeling van Unie-lid Griekenland. De liberaal Verhofstadt die in het EP tekeer ging tegen de Griekse premier Tsipras en de linkse Cohn-Bendit, voormalig leider van de Europese Groenen, zijn beiden verontrust.

“Ik heb me geërgerd,” zegt Cohn-Bendit, “ik vond dat alle hoofdrolspelers fout bezig waren. Van alle kanten.” Hij deelt de mening dat in een weekend tijd 70 jaar Europese diplomatie ten gronde is gericht. Volgens hem is het probleem dat Europa wordt geleid door nationale politieke leiders die alleen maar naar binnen denken. “Ze argumenteren voor hun eigen achterban.” Het gevolg is onder meer een anti-Duitse stemming. “Het kan toch niet zo zijn dat de Duisters zeggen ‘wij hebben gelijk’ en dat de rest van Europa zegt ‘zo doe je dat niet’.”

Politiek analist Dominique Moïsi stelt dat Europa beheerst wordt door drie angsten, die voor jihadisme, poetinisme en populisme. Verhofstadt waarschuwt dat Europa ten onder zal gaan als de Unie-landen niet in staat zijn een gezamenlijk Europees belang te bepalen en daarnaar te handelen. Dat geldt zeker voor de muntunie. De leider van de liberalen kiest in dat geval voor de uiterste consequentie: dan moeten we terug naar de nationale munten. Hij voegt daar aan toe dat voor die terugkeer een hoge economische prijs moet worden betaald.

Update:

Voor Angela Merkel is Grexit geen optie meer en ze wil dat die discussie stopt, zegt ze in een uitgebreid interview voor de Duitse televisie.

Ondertussen pleit de Franse president voor de invoering van een euro-regering, schrijft de Volkskrant:

‘De keuze voor de euro vereist een versterkte organisatie met de landen die dat wensen, de landen die een voortrekkersrol willen nemen. Frankrijk is daartoe bereid. Zoals Jacques Delors ons getoond heeft, groeit Frankrijk als ze het initiatief neemt in Europa’, stelt Hollande.

Een van de prominenste supporters van de Griekse regering, de Amerikaanse Nobelprijs-winnaar Paul Krugman, uit inmiddels kritiek op Syriza. Hij acht het mogelijk dat hij de capaciteiten van de Griekse regering overschat heeft, zei hij in een interview met CNN

cc-foto: Horia Varlan

Geef een reactie

Laatste reacties (95)