41

‘Een functionerend TBS-systeem maakt Nederland veiliger’

[Video] Advocaat Niek Heidanus roept in Uitgesproken Vara de politiek op om niet langer het TBS-systeem te ondermijnen

Het rijk wil te veel te zeggen hebben in tbs-klinieken. Het komt voor dat ambtenaren van het ministerie van Justitie een arts vertellen welke behandeling hij moet toepassen. Dat zegt advocaat Niek Heidanus. Heindanus is mede- oprichter van Forum TBS. Daarin wil hij met oud-collega’s en prominente Nederlanders een ander, positief geluid laten horen over het tbs-systeem.

Den Haag bepaalt onder andere of een TBS-er verlof krijgt en voor hoe lang. Het komt ook steeds vaker voor dat een misstap van een tbs-er op verlof gevolgen heeft voor andere tbs-ers. Onlangs heeft het kabinet besloten dat iemand die te laat terug komt van verlof automatisch een jaar lang binnen moet blijven. 
Maar de lange arm van Den Haag gaat veel verder dan dit. Iemand die verminderd toerekeningsvatbaar is kan al voor een delict als bedreiging TBS krijgen en dus heel lang vast zitten. Zelf adviseert Heidanus daarom al zijn cliënten niet mee te werken aan onderzoek naar TBS. ‘’En dat is jammer want de recidive is zoveel lager na tbs dan na een lange gevangenisstraf.Het wordt dus juist onveiliger voor iedereen door de verharding,’’ aldus Heidanus. 
Uitgesproken VARA spreekt met Heidanus over de lange arm van Den Haag en de gevolgen hiervan voor tbs-ers en de samenleving. 

Geef een reactie

Laatste reacties (41)