56

Eén gebedsgebouw, drie godsdiensten; in Berlijn kan het

Over vier jaar moet de synagoge/ kerk/ moskee in de wijk Mitte herrijzen 

In de Berlijnse wijk Mitte wordt een gebedsgebouw gebouwd dat de toegang moet bieden aan zowel joden, moslims als christenen. Over vier jaar moet het gebouw, dat louter door giften wordt gefinancierd, er staan. Als het plan voor het zogenaamde House of One slaagt, is het een wereldprimeur. Er moet nog wel 43,5 miljoen euro bijeen worden gebracht.

Zodra tien miljoen euro bijeen is, gaat de bouw van start.

Volgens het ontwerp heeft iedere religie een eigen ruimte in het gebouw. Daarnaast moet er echter ook een ruimte komen waar alle religieuzen bijeen kunnen komen.

De Berlijnse pastoor Hohberg vindt een gebouw voor drie religies een uitstekend idee, dat goed past bij de identiteit van de stad.

Het is passen bij Berlijn, de stad van de vreedzame val van de Muur en de vreedzame coexistentie van religies.”

Imam Kadir Sanci sluit zich daar bij aan. Hij wil bovendien door deel te nemen aan het gezamenlijke project een open dialoog tussen religies en culturen stimuleren. Ook wil hij zo het beeld dat men heeft van moslims verbeteren. Sektarisch geweld wordt volgens hem door zo’n 0,1 procent van de moslims gepleegd, maar het beeld van moordende agressieve moslims is wat heerst.

Rabijn Tova Ben-Chorin noemt Berlijn de stad van ‘wonden en verwondering’. “In deze stad werd de uitroeiing van de joden gepland”, zegt hij. Maar nu komt er het eerste huis voor de drie monotheistische godsdiensten, dat “van Berlijn tot aan Jeruzalem zal stralen”.

Meer weten? Kijk hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)