Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een hashtag als motor van protest in Mexico: #Ikben132

  •  
09-07-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
MexicaanseLente300.jpg
Video: Hoe een enkele tweet een unieke nationale protestbeweging op gang bracht
Corruptie tiert welig in Mexico, niet alleen in de politiek, maar ook onder de media. Mexicaanse jongeren komen hiertegen in verzet en eisen hun recht op informatie op. Via sociale media hebben ze een nationale protestbeweging op poten gezet, #yosoy132.
Op 11 mei bezocht Peña Nieto, presidentskandidaat voor de in brede kring gehate oude machtspartij PRI, de Iberoamerica Universiteit in Mexico Stad. Studenten protesteerden  tijdens zijn bezoek. Nieto en de media die hem steunen suggereerden dat de  demonstranten door de tegenpartij waren ingehuurd.
Een twitteraar met de naam Nivonog   die de protesten online gevolgd had, stuurde daarop een protesttweet uit: “Ik ben student, ik ben tegen Nieto en ik word door niemand ingehuurd.” De tweet werd meteen wel 1500 keer geretweet.
Daarop besloot hij een video te maken. Hij vroeg deelnemers aan het protest een verklaring met hun studenten-id in beeld op te nemen op hun webcam en te verklaren dat ze niet betaald werden. 131 gaven gehoor en hij noemde de clip ook zo: ‘131 studenten van de Ibero reageren’. Binnen 15 minuten na publicatie op YouTube was de clip wereldwijd trending. Massaal werd er gereageerd met de tekst ‘En ik ben nummer 132’. De Mexicaanse Lente was geboren met als leuze de hashtag #yosoy132. Oftewel #ikben132.
De beweging betekent een grote verandering in de Mexicaanse samenleving. Jongeren zijn geactiveerd en voor het eerst sinds lange tijd weer politiek geëngageerd. Volgens de Volkskrant is het bovendien ongezien “dat elitaire studenten van privé universiteiten samen optrekken met de minder kapitaalkrachtigen van publieke universiteiten”.
De Volkskrant legt ook uit waarom de studenten zo fel tegen Peña Nieto zijn:
De studenten eisten uitleg over het politiegeweld in Atenco in 2006. Peña was destijds gouverneur van de betreffende deelstaat en gaf vierduizend politie agenten opdracht een einde te maken aan een opstand van ongewapende burgers. De politie schoot twee jongeren dood, en arresteerde en mishandelde ruim tweehonderd demonstranten. Tientallen vrouwelijke arrestanten werden verkracht door agenten.
‘De Mexicaanse staat heeft het recht geweld te gebruiken om de orde te herstellen’, verdedigde de presidentskandidaat zijn handelen van destijds. De studenten reageerden woedend waarna Peña de zaal uit vluchtte. Nog geen uur later bracht Peña een verklaring uit, waarin hij zei dat de bijeenkomst gesaboteerd was door ‘nepstudenten’, betaald door politieke tegenstanders.
Toen de media dit verhaal klakkeloos overnamen, namen de jongeren het heft in eigen hand. Ze publiceerden een video op Youtube, waarin 131 studenten hun studentenkaart toonden en verklaarden door niemand betaald te zijn. De volgende dag was de video ruim een miljoen keer bekeken en uit het hele land stroomden reacties binnen van sympathisanten. Ik ben nummer 132, zeiden ze,  en een nieuwe beweging was geboren.
De Britse krant The Guardian publiceerde een aantal weken geleden documenten waaruit bleek dat de PRI miljoenen betaald had aan Televisa, de grootste zender, in ruil voor positieve berichtgeving over Peña. De meeste Mexicaanse media verzwegen dit. Televisa loog daarop dat de Engelse krant excuses had aangeboden omdat de publicaties niet zouden kloppen. Tienduizenden woedende jongeren protesteerden zaterdagavond voor de redactie van Televisa in Mexico Stad.
Peña Nieto is inmiddels, na een gedeeltelijk hertelling van stemmen, uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. De luide beschuldigingen dat hij stemmen gekocht heeft houden aan. Peña’s grootste tegenstander, Lopez Obrador, kandidaat van drie linkse partijen, weigert zich bij de officiële uitslag neer te leggen en eist een volledige hertelling van de stemmen, zo meldt nieuwssite Global Post.
Na Iran, na de Arabische Lente, na Occupy, na Rusland en tal van andere plaatsen is er via sociale media opnieuw een krachtige protestbeweging opgezet. Een hashtag is het spandoek van een nieuwe generatie.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.