184

‘Een kernbom is succesvol tot ontploffing gebracht’

Noord-Korea experimenteert met kernproef ... VN-Veiligheidsraad vanmiddag bijeen ... Clingendael Instituut: Angst van Japan en Zuid-Korea is geen show ... Obama: proef bedreiging voor de wereldvrede

Noord-Korea heeft omstreeks 04.00 uur Nederlandse tijd een omstreden kernproef uitgevoerd. Eerst dacht men aan een aardbeving, er werden schokken gemeten met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter, maar later maakte de Noord-Koreaanse autoriteiten bekend dat een kernbom ‘succesvol’ ondergronds tot ontploffing is gebracht en dat de proef veilig is uitgevoerd.


De VN-Veiligheidsraad reageerde gelijk door de leden bijeen te roepen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemt het “betreurenswaardig” dat Pyongyang de internationale oproepen om zich te onthouden van dergelijke provocaties negeert.

De secretaris-generaal veroordeelt de ondergrondse kernwapentest die werd uitgevoerd vannacht. Het is een duidelijke en ernstige schending van de resoluties van de Veiligheidsraad”, zei zijn woordvoerder.

Defensiespecialist Ko Colijn van het Clingendael Instituut zegt op radio 1 dat het nog niet duidelijk is of het om een plutonium- of een uraniumbom gaat. Dat laatste zou er op duiden dat uranium in omloop is in het land.

Buurlanden Japan en Zuid-Korea hebben vannacht de proef direct veroordeeld. Hun angst is volgens Colijn niet gespeeld.

Als de VN er niet voor kan zorgen dat Noord-Korea met de proeven stopt, kan dat voor veel onrust gaan zorgen.

Het is volgens hem mogelijk dat de druk zo hoog oploopt dat Japan en Zuid-Korea als dreiging ook kernwapens gaan aanschaffen. De Japanse premier Abe overweegt ook sancties in te stellen tegen Noord-Korea.

De vorig jaar overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zou in zijn testament hebben laten opnemen dat zijn land op volle kracht moest doorgaan met het ontwikkelen van kernwapens, biologische wapens en langeafstandsraketten. Dat meldt een Japans weekblad.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemt de test ‘een onverantwoordelijke provocatie’. “De test ondermijnt de stabiliteit en veiligheid in de regio, en Noord-Korea isoleert zich nog verder” aldus de minister. Hij roept de EU en de VN-Veiligheidsraad op de proef te veroordelen.

Ook Obama heeft de proef veroordeeld. Hij noemt de actie van Noord-Korea een bedreiging voor “ons en de vrede en veiligheid in de wereld”. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag laten weten. Hij spreekt van een ‘hoogst provocerende actie’ van het regime in Pyonyang, die de stabiliteit in het gebied rond het Koreaanse schiereiland ondermijnt.

NRC: Noord-Korea voerde vannacht ‘succesvol’ een kernproef uit

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (184)