27

Eén koelkast verbruikt net zoveel stroom als negen Ethiopiërs

Confronterende grafiek laat zien hoe groot 'energiearmoede' in Afrika is...

Natuurlijk weten we dat ‘wij’ in het rijke Westen veel meer energie gebruiken dan de doorsnee inwoner van een Derde Wereldland, maar weten we ook hoeveel meer? Todd Moss, topman van het Amerikaanse Centre for Global Development maakte een confronterend lijstje.

Moss’ organisatie doet onderzoek naar armoede en ongelijkheid in de wereld en Moss zelf vraagt al langer aandacht voor de ‘energiearmoede’ in Afrika, de beperkte toegang tot elektriciteit. Zeven op de tien Afrikanen moet het doen zonder stroom. Toen hij een nieuwe, uiteraard energiezuinige koelkast voor zijn gezin kocht, besloot hij voor de aardigheid eens een lijstje te maken. Hij plaatste het verbruik van die ene koelkast (459 kWh/jaar) naast het gemiddelde energieverbruik van inwoners van zes Afrikaanse landen. En dat is even schrikken.

Die ene koelkast vreet per jaar negen keer zoveel stroom als de gemiddelde Ethiopiër (52 kWh/jaar). Zelfs in economisch meer ontwikkelde landen als Kenia (156 kWh/jaar) en Ghana (300 kWh/jaar) verliest een gemiddelde inwoner het nog steeds van Moss’ koelkast als het gaat om energieverbruik.

De Vlaamse krant De Morgen breidde het lijstje van Moss uit met onder meer een elektrische oven, een wasmachine en een lcd-tv. Dat laatste apparaat verbruikt per jaar bijna net zoveel stroom als de gemiddelde Tanzaniaan.

De Morgen: Westers verbruik in perspectief: 9 Ethiopiërs voor 1 koelkast

cc-foto: abossuet

Geef een reactie

Laatste reacties (27)