Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eén koelkast verbruikt net zoveel stroom als negen Ethiopiërs

  •  
19-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
ethiopie.jpg
Confronterende grafiek laat zien hoe groot 'energiearmoede' in Afrika is...
Natuurlijk weten we dat ‘wij’ in het rijke Westen veel meer energie gebruiken dan de doorsnee inwoner van een Derde Wereldland, maar weten we ook hoeveel meer? Todd Moss, topman van het Amerikaanse Centre for Global Development maakte een confronterend lijstje.
Moss’ organisatie doet onderzoek naar armoede en ongelijkheid in de wereld en Moss zelf vraagt al langer aandacht voor de ‘energiearmoede’ in Afrika, de beperkte toegang tot elektriciteit. Zeven op de tien Afrikanen moet het doen zonder stroom. Toen hij een nieuwe, uiteraard energiezuinige koelkast voor zijn gezin kocht, besloot hij voor de aardigheid eens een lijstje te maken. Hij plaatste het verbruik van die ene koelkast (459 kWh/jaar) naast het gemiddelde energieverbruik van inwoners van zes Afrikaanse landen. En dat is even schrikken. Die ene koelkast vreet per jaar negen keer zoveel stroom als de gemiddelde Ethiopiër (52 kWh/jaar). Zelfs in economisch meer ontwikkelde landen als Kenia (156 kWh/jaar) en Ghana (300 kWh/jaar) verliest een gemiddelde inwoner het nog steeds van Moss’ koelkast als het gaat om energieverbruik.
RTEmagicC_grafiek_08.jpg
De Vlaamse krant De Morgen breidde het lijstje van Moss uit met onder meer een elektrische oven, een wasmachine en een lcd-tv. Dat laatste apparaat verbruikt per jaar bijna net zoveel stroom als de gemiddelde Tanzaniaan.
RTEmagicC_grafiek2_07.jpg
cc-foto: abossuet

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.