20

‘Een lijden dat iedere verbeelding tart’

Frankrijk stuurt extra troepen naar Centraal Afrikaanse Republiek waar zich een gruwelijk drama voltrekt

In de Centraal Afrikaanse Republiek, een land dat ruim 16 keer zo groot is als Nederland en 4,6 miljoen inwoners telt, voltrekt zich een ongekend drama. Leger en milities voeren er een strijd die steeds sektarischer wordt en steeds meer onschuldige slachtoffers eist. Volgens de Verenigde Naties is er sprake van een ‘lijden dat iedere verbeelding tart’.


Conflict in Central African RepublicTerwijl de ogen van de wereld dit jaar voor wat betreft Afrika waren gericht op de oorlog in Mali en de terroristische aanval op een winkelcentrum in Nairobi, waren de media en het publiek totaal niet geïnteresseerd in het drama dat in de voormalige Franse kolonie met de dag groter werd. Nu klinkt er opnieuw een noodkeet, In het land dreigt zich een ramp te voltrekken als gevolg van een orgie van geweld. Plaatsvervangend secretaris-generaal Eliasson wil dat de VN zo snel mogelijk een vredesmacht naar de Centraal Afrikaanse Republiek stuurt om te voorkomen dat er genocide gepleegd gaat worden. Frankrijk wil 800 extra troepen sturen, als versterking voor de 410 Franse militairen die er al zijn. De Fransen pleiten voor internationale militaire interventie die in december moet beginnen als de VN daar toestemming voor geeft.

Central African Republic: Abandoned to its fate? from MSF on Vimeo.
Video van Médecins Sans Frontières/Doctors Without Borders (MSF) uit juli dit jaar. De hulporganisatie slaat vandaag nog eens alarm over de crisis in het land. Een derde van de bevolking kampt met gebrek aan voedsel, onderdak en elementaire voorzieningen. Het land bood ook al onderdak aan vluchtelingen uit door oorlog verwoeste buurlanden.

Achtergrond
In maart van dit jaar verdreef een coalitie van rebellengroepen, die opereert onder de naam Séléka, president François Bozizé uit zijn positie. De Séléka-leider Michel Djotodia die zichzelf tot president uitriep verloor echter controle over zijn troepen, die voor een groot deel bestonden uit islamitische rebellen afkomstig uit de buurlanden Tjsaad en Soedan. Er ontstond een chaos in het land.

Rivaliserende bendes gaan zich sindsdien te buiten aan ontvoeringen, verkrachtingen en het ronselen van kindsoldaten. Burgermilities, genaamd ‘anti-balaka’ oftewel anti-hakmes, verdedigen gemeenschappen maar ondernemen ook wraak-expedities. Om het nog erger te maken is er in het land een sektarische strijd losgebarsten die gemeenschappen verscheurt en etnische groepen tegenover elkaar zet. Moslims en christenen die zonder problemen samenleefden zijn nu plots elkaar vijanden, met dodelijke gevolgen.

Bekijk dit foto-essay van fotograaf William Daniels in Time Magazine over de strijd in het land.

Central African Republic Militias from Kari Barber on Vimeo.

Reportage uit september voor de Voice of America.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)